Home

Achtergrond

België wil snel akkoord over EU-begroting

België wil als voorzitter van de Europese Unie binnen enkele weken een compromis bereiken over de Europese begroting voor 2011.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere toonde zich maandag gematigd optimistisch en hoopt op overeenstemming vóór de Europese top van 16 en 17 december.

De begrotingsonderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement strandden midden november. Het parlement stemde in met een lagere stijging van de begroting 2011 dan gewenst, maar eiste in ruil meer zeggenschap over de financiering van de unie. Nederland, Groot-Brittannië en enkele andere landen wezen die eis van de hand.

In het parlement gaan stemmen op om Nederland te straffen wegens de blokkade. Afgevaardigden zouden deze week een stemming willen uitstellen, waardoor Nederland ruim 10 miljoen euro uit Brussel misloopt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.