Home

Achtergrond

België stopt export aardappelen naar Rusland

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België heeft de export van consumptieaardappelen naar Rusland stil gelegd.

De reden is dat het Russische bureau voor de voedselveiligheid Rosselkhoznadzor eind vorige week opnieuw het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis in een partij aardappelen uit België heeft gevonden. Volgens het FAVV, de Belgische voedselautoriteit, wordt met Rusland gepraat over nieuwe inspectieprocedures.

Rosselkhoznadzor heeft deze maand drie keer het aardappelcysteaaltje gevonden in aardappelen afkomstig uit België. In één partij zaten ook aardappelen uit Nederland en Frankrijk. Rusland heeft gedreigd de grens te sluiten voor aardappelen uit deze landen en is overleg gestart met de FAVV. Het FAVV heeft vooruitlopend daarop de exportcertificering voor consumptieaardappelen stop gezet.

Volgens directeur René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie heeft dit geen gevolgen voor de export van aardappelen uit Nederland naar Rusland. "De keuringsdienst NAK gaat door met het keuren van exportaardappelen, zodat ze voldoen aan de eisen die Rusland stelt."

Er gaan aardappelen vanuit Nederland naar België, zegt Van Diepen. "Maar andersom gebeurt ook. We zijn voortdurend in overleg met de Russen over de fytosanitaire eisen. Het is belangrijk dat we goed blijven opletten bij de export. Rusland is een belangrijke afnemer van Nederlandse aardappelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.