Home

Achtergrond 5 reacties

België koppelt rotatie aardappelen aan EU-steun

In België wordt de uitbetaling van de EU-subsidie gekoppeld aan de regelgeving voor de vruchtwisseling bij aardappelen.

In België geldt een minimale rotatie van één op drie aardappelen. Behalve als het gaat om vroege aardappelen die vóór 20 juni worden gerooid.

Telers die zich niet aan deze regel houden raken hun EU-toeslag gedeeltelijk kwijt, meldt het Belgische Agentschap Landbouw en Visserij (ALV). “In het kader van de bestrijding van het aardappelcysteaaltje moet sinds 1987 voor aardappelen een minimale teeltrotatie worden nageleefd.”

Vanaf 2011 zal ALV voor alle percelen waar aardappelen worden geteeld nagaan of in de twee voorgaande jaren aardappelen op deze percelen zijn geteeld. “Bij het niet naleven van de rotatieplicht zal ALV een verlaging toepassen op de uitbetaling van de EU-inkomenssteun, zoals bedrijfstoeslag en rundveepremies. De verlaging bedraagt in principe 3 procent, maar het ALV kan dit verhogen naar 5 procent of verlagen naar 1 procent, afhankelijk van de ernst van de overtreding.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Helemaal mee eens. 1 maal in de 7 jaar aardappelen is ook goed. En dan voor de hele eu.

 • no-profile-image

  Belg

  Globodera en Meloidogyne aaltjes alsook Dickeya Solani zijn jullie wellicht onbekend.Hoelang nog een rotatie van 1 op 3 voor pootgoed,en 1 op 2 voor consumptieaardappelen in Nederland?Ongestoord verder werken,dat is wellicht de boodschap?

 • no-profile-image

  Leen

  Ik vraag me af wat het verband is tussen vruchtwisseling en inkomenstoeslag? Is er een overtreding? Dan sanctie! Heeft totaal niks met EU-subsidie te maken.

 • no-profile-image

  extensieve boer

  is ook wel iets voor nederland maar dan minimaal 1 op 5, is beter voor iedereen.

 • no-profile-image

  drent

  Welja laat europa ook ons bouwplan maar bepalen, nog even en alle bedrijven zijn straks staatsbedrijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.