Home

Achtergrond 1 reactie

'Basisvoorzieningen voor kind vreemdeling'

De PvdA heeft dinsdag een initiatiefnota ingediend om ook de belangen van minderjarige kinderen van vreemdelingen te waarborgen.

"Kinderen van vreemdelingen horen niet op straat te belanden en hebben recht op basisvoorzieningen, zoals onderdak, voedsel, kleding en onderwijs'', aldus Hans Spekman.

De opvang voor asielzoekers is niet sluitend geregeld, zegt hij. ,,Kinderen zijn hiervan de dupe en dat mag niet gebeuren. Kinderen hebben recht op basisvoorzieningen zoals dat ook in meerdere internationale rechtsregels is vastgelegd. Nederland waarborgt die rechten onvoldoende en moet daarom het opvangbeleid aanpassen.''

De gemeentelijke en landelijke overheid moeten samenwerken aan noodopvang van kinderen van vreemdelingen, zegt Spekman. "De gemeentelijke noodopvang is grotendeels afgebouwd, maar mede omdat de opvang niet sluitend is en terugkeer regelmatig mislukt, blijven gemeenten geconfronteerd worden met gezinnen met kinderen in nood. Gemeenten mogen hen niet in de kou laten staan, en moeten in de gelegenheid zijn daar, samen met het Rijk, een oplossing voor te bieden.''

Zijn voorstellen hebben financiële consequenties, erkent hij, maar kosten kunnen volgens hem worden ondervangen door onder meer intensiever te werken aan terugkeer en procedures korter te maken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    ook voor hun sinterklaas

Of registreer je om te kunnen reageren.