Home

Achtergrond 312 x bekeken 3 reacties

Aviko start nieuwe pool na overname fritesdivisie Agrico

Aviko Potato start vanaf de oogst van volgend jaar met een aardappelpool met bodemgarantieprijs.

Dit is een gevolg van de overname van de fritesaardappelhandel van Agrico door Aviko Potato. Aviko en Agrico willen de pool in stand houden om het aantrekkelijk te maken voor de Agrico-telers om over te stappen naar Aviko Potato. De pool wordt ook toegankelijk voor de huidige Aviko-telers, maar deze moeten wel een premie betalen als de poolprijs hoger is dan de bodemgarantieprijs in de pool. De Agrico-telers betalen deze premie niet.

Agrico startte de aardappelpool met bodemgarantieprijs in 2006. De deelnemers krijgen altijd de garantieprijs betaald. Als de poolprijs hoger is dan de garantieprijs, storten de deelnemers een deel van de meerprijs in een garantiefonds. Als de poolprijs lager is dan de garantieprijs, wordt uit dat fonds het verschil bijgepast.

Volgens Agrico-directeur Ineke Mastenbroek zit er 1,5 miljoen euro in het garantiefonds. “Dat geld is door de Agrico-telers bij elkaar gebracht. Daarom wordt dat geld gebruikt voor de premies die Agrico-telers die overstappen naar Aviko eventueel moeten betalen als de poolprijs boven de garantieprijs uitkomt.”

Voor Aviko Potato is het een nieuwe poolvorm, zegt directeur Dick Zelhorst. “De poolpremie is een soort verzekeringspremie die een teler betaalt om in ieder geval de garantieprijs uitbetaald te krijgen. Aviko Potato en Agrico hebben voor deze constructie gekozen om de Agrico-telers te verzekeren dat het geld dat zij in het fonds bij elkaar hebben gebracht ter beschikking blijft voor hen.”

Aviko breidt de aardappeltelercommissie uit met twee Agrico-leden, die daardoor groeit van zeven naar negen leden. Zelhorst: “De telercommissie beslist over de verkoop van aardappelen uit de pool. Dat is een substantieel deel van de aanvoer van Aviko.”

Zelhorst is ingenomen met de overname. “Het rassenpakket van de Agrico-telers sluit uitstekend aan bij de behoefte van Aviko. We hebben meerjarige afspraken gemaakt met Agrico over de levering van pootaardappelen.”

Lees ook: Aviko koopt handel in fritesaardappelen van Agrico

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  Onder onsje van de Multinational Z.L.T.O/L.T.O Lang leve de macht om de boer ?????

 • no-profile-image

  pietflevo

  Eh enne ik wil mijn geld uit het garantiefonds waaraan ik heb meebetaald direct terug in de achterzak

 • no-profile-image

  teler van de pool met bodem

  Koppelverkoop! Ik heb als teler van Agrico vanaf 2006 al meegedaan met de pool met bodem. Heb het eerste jaar daarvoor veel premie moeten betalen. Nu moet ik met Aviko in zee gaan omdat ik anders naar mijn premie kan fluiten! Een schande! Is dat het cooperatief gevoel wat ik als boer moet hebben? Ik roep hierbij alle telers van de pool met bodem op om komende maandag naar de vergadering in Swifterbant te gaan (19.30 uur) om hier ons geld op te eisen. We zullen uiteindelijk toch wel zelf mogen bepalen met wie we zaken willen doen.....!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.