Home

Achtergrond

Australië exporteert minder tarwe

Australië gaat minder tarwe exporteren dan eerder gedacht.

Ondanks dat Rusland en Oekraine geen tarwe meer exporteren. Dat komt omdat de koers van de Australische dollar zo hoog is dat tarwe uit het land duurder is op de wereldmarkt. Ook valt de kwaliteit van de tarwe tegen door de vele regen.

Analisten van de Australian & New Zealand bank verwachten dat Australië niet meer dan 14 ,5 miljoen ton tarwe kan exporteren dit seizoen. Gerekend was op ruim 16 miljoen ton. Australië hoort bij de vijf grootste tarweexporteurs ter wereld.

Australië oogst meer tarwe dan vorig jaar, ondanks dat de oogst in West-Australië tegen valt. De oogst in het Oosten van het land is erg groot. Maar daar valt veel regen wat slecht is voor de kwaliteit. Graanhandelsbedrijf CBH spreekt van een wisselende kwaliteit in zowel Oost- als West-Australië.

De export wordt bemoeilijkt door de dure Australische dollar. Die noteert nu boven de Amerikaanse dollar. Dat is in 28 jaar niet voorgekomen. Graanhandelsbedrijf AWB vindt de sterke nationale munt jammer. "Het bemoeilijkt de export en dat drukt de tarweprijzen in Australië."

Of registreer je om te kunnen reageren.