Home

Achtergrond 476 x bekeken 5 reacties

Aspergesteekmachine wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank, heeft de Herman Wijffel Innovatieprijs uitgereikt aan de ontwerper van de aspergesteekmachine, Corné Ooms.

Hij wint daarmee een geldbedrag van 50.000 euro. De jury was unaniem in de keuze. Moerland: "Asperges oogsten is zwaar lichamelijk werk en deze machine kan dat op een verantwoorde wijze overnemen. Het is een revolutionaire innovatie die bijdraagt aan een duurzame toekomst van de aspergeteelt."

De aspergesteekmachine komt in 2012 op de markt. Met de geldprijs wil Ooms de machine verder ontwikkelen, waarvoor vooral kansen bestaan in omvangrijke aspergeteeltgebieden als Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Peru.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vangeel, ik denk dat jij de oud-broodheer van Wijffels in bescherming wilt nemen. Wat Han schrijft is juist en heeft niets met voor of tegen innovatie te zijn. Automatisering heeft niets te maken met duurzaamheid, wel in dit geval het verlies van exclusiviteit wat ten koste gaat van de opbrengstprijs. Het inkomen van de boer gaat er zelden op vooruit, wel komen er alsmaar meer monden aan de ruif op het boerenerft die hiervoor alsmaar meer gevuld moet worden.
  De enige plek waar arbeidsomstandigheden verbeteren en, innovatieve ontwikkelingen leiden tot verhoging van inkomen en zeker de duurzaamheid van die inkomens, is achter de bureaus waar deze ontwikkelingen worden toegejuicht, krediet wordt verstrekt, adviezen worden geschreven etc.
  Jouw opmerking over han vind ik eigenlijk een beetje denigrerend en niet terecht, zeker nu hij ook nog gelijk heeft.

 • no-profile-image

  Han

  Waaruit blijkt dat deze machine de >duurzame toekomst< van de aspergeteelt garandeert? Of bedoelt de heer Moerman, dat met deze machine de krediet verstrekking aan de asperge teelt omhoog gaat. De asperge steek machine geeft een nieuwe boost aan de krediet behoefte van de aspergeteelt. Ja misschie geeft hij wel een boost aan de uitbreiding van de teelt en de daarmee samenhangende prijsdaling van de asperge. Eén ding is zeker er zijn in de toekomst minder stekers nodig,dus meer werkelozen.

 • no-profile-image

  van dijk

  ik ben het in dit geval wel een beetje met vangeel eens. die opmerking over werkloosheid is ten eerste je reinste onzin. alsof er rijen met stekers staan te wachten op een baantje. of hierna de teelt goedkoper wordt en uitbreid is nog maar de vraag. een recent voorbeeld, waar mechanisatie een positieve boost heeft gehad is de wortel teelt, die nu sinds de komst van klemband rooiers een dragend gewas is geworden en zorgt voor risico spreiding op veel akkerbouw bedrijven. dat zoiets ten koste gaat van bedrijven die te klein zijn en stilstaan is duidelijk. maar waren die bedrijven zonder zulke innovaties beter af?? of is onze Nederlandse sector zonder beter af?

 • no-profile-image

  vangeel

  han ik krijg het idee dat je domme reacties schrijft om mensen uit de tent te lokken. mensen die tegen inovatie zijn. zijn vastgeroest. vasthouden aan het oude is in iedergeval niet duurzaam heeft de geschiedenis al aangetoond.
  jij als zelfbenoemd rusland kenner moet dat voorbeeld ook kennen.

 • no-profile-image

  Jan Gelten

  Prima opsteker voor de aspergeteelt en al degene die hier aan meegewerkt hebben.Ben zelf teler geweest en heb 50 jaar met de stekers meegedaan.Arbeidsverlichting en problemen met stekers wordt misschien verleden tijd.
  Nogmaals proficiat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.