Home

Achtergrond 308 x bekeken

Appelareaal daalt 5 procent

Het areaal appels daalde in 2010 met 450 hectare.

Dat is een afname van 5 procent en is de grootste sinds 2005. De laatste jaren schommelde de afname van het appelareaal steeds tussen de 80 en 200 hectare. In het begin van deze eeuw en in de jaren negentig nam de teelt met grotere stappen af, zoals in 2002 (min 900 hectare) en 2000 (min 1100 hectare). Dit jaar is de afname groter, relatief veel bedrijven stoppen met de teelt na een slecht seizoen. In 2009 nam de appelteelt nog met 200 hectare af, maar werd al minder geïnvesteerd in vernieuwing. Het areaal jonge aanplant halveerde dat jaar. Wel is de appel met 44 procent van het fruitareaal nog de belangrijkste fruitsoort.

De groei van de perenteelt lijkt stabiel. In 2010 nam het areaal toe met 190 hectare. De laatste jaren schommelde de uitbreiding steeds tussen de 190 en 380 hectare. Was in het verleden vooral de Conference het belangrijkste perenras waarin geïnvesteerd werd, daar kwam de Sweet Sensation recent bij. De perenteelt beslaat nu 41 procent van het areaal fruit in Nederland.

Bij kleinfruit is de uitbreiding constant. Telers zetten 100 hectare bij. In totaal staat er meer dan 1.700 hectare kleinfruit. De uitbreiding ligt daarmee in lijn met voorgaande jaren. De uitbreiding lijkt vooral ingegeven door blauwe bessenteelten. In 2009 nam het areaal bramen en frambozen af, na een snelle eerdere groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.