Home

Achtergrond 3 reacties

'Antibioticumgebruik in veehouderij halveren'

In 2013 moet het gebruik van antibiotica in de veehouderij de helft minder zijn dan nu het geval is.

Volgend jaar dient al een reductie van 20 procent ten opzichte van 2009 te zijn bereikt. Dat adviseert de Stuurgroep Antibioticaresistentie Dierhouderij vandaag aan staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw.

Er komt een Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa), die toezicht gaat houden op verantwoord en veilig antibioticumgebruik in de sector. De overheid moet veehouders die niet willen meewerken streng aanpakken. Boeren die niet zo goed weten hoe ze het geneesmiddelengebruik moeten inperken, krijgen hulp.

Voormalig landbouwminister Gerda Verburg vroeg de stuurgroep in april om een snel advies. Te gretig gebruik van antibiotica in de veehouderij kan de volksgezondheid in gevaar brengen. Al in 2008 stelde het ministerie een taskforce in. Die taskforce bereikte overeenstemming met alle partijen over maatregelen om het gebruik van antibacteriële geneesmiddelen terug te dringen. De voorgestelde maatregelen die donderdag zijn gepresenteerd komen daar nog eens bovenop.

"Antibiotica leven een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van mens en dier. De schaduwzijde is echter dat mens en dier afweer tegen bepaalde middelen ontwikkelen, waardoor die niet meer werken. Steeds vaker is ook sprake van multiresistentie. Daarom heeft de beheersbaarheid van het probleem grote prioriteit, want mens en dier moeten ook in de toekomst verzekerd blijven van veilige en werkzame antibiotica voor de behandeling van soms levensbedreigende infecties'', aldus de stuurgroep onder voorzitterschap van CDA-senator Jos Werner.

Nog dit jaar moet er een centrale database komen, waarin dierenartsen en veehouders alle gebruikte antibiotica registreren, vindt de stuurgroep. Dierenartsen mogen antibacteriële middelen die belangrijk zijn voor de volksgezondheid alleen nog onder zeer strenge voorwaarden voorschrijven. Groepsbehandelingen komen onder toezicht van de SDa.

De stuurgroep dringt aan op "voortvarende en effectieve aanpak van onwilligen en overtreders.'' Sommige veehouders gebruiken namelijk middelen die ze langs illegale weg hebben gekregen. "Geen of weekhartige vervolging zal het draagvlak onder welwillenden ondermijnen'', aldus Werner en zijn commissieleden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Antibiotica is niet goedkoop,je gebruikt het als boer echt niet voor de lol

 • no-profile-image

  gert

  De zuivelindusteie eist een steeds hogere gezondheidsstatus van de melkveehouders,boeren anticiperen hierop met het gevolg dat er snel naar medicijnen gegrepen wordt,kijk bv. ook naar het onderzoek op celgetal

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Koeien droogzetten kan niet meer als je het gebruik met 50% moet reduceren. Bij een gemiddelde melkveehouder gaat meer dan 50% van de dagdoseringen op aan droogzetters, dus dat zou niet meer mogen! Koeien niet droogzetten met antibiotica geeft meer uierontstekingen na het afkalven, dus meer dierenleed en niet het gewenste resultaat van 50% reductie (antibiotica voor behandeling van het zeer pijnlijke uierontstekeing) dus die 50% is niet haalbaar in de melkveehouderij. (of we moeten koeien met uierontsteking meteen allemaal afvoeren voor de slacht)

Of registreer je om te kunnen reageren.