Home

Achtergrond 216 x bekeken

Anoniementarief bij paardenhandelaar terecht

Een paardenhandelaar is het hoge anoniementarief in de loonbelasting verschuldigd omdat identiteitsbewijzen in de administratie ontbreken.

De opgelegde boete wordt wel gedeeltelijk door het gerechtshof verminderd.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Arnhem de volgende:

Belanghebbende, een paardenhandelaar, heeft werknemers in dienst aan wie zij loon heeft uitbetaald. Volgens de inspecteur had belanghebbende in dit verband het anoniementarief moeten toepassen, omdat de identiteitsbewijzen ontbreken. De arbeidsovereenkomst met een bedrijfsleider is met wederzijdse instemming ontbonden. Daarbij is overeengekomen dat belanghebbende de bedrijfsleider € 100.000 betaalt. Belanghebbende heeft hierover geen loonbelasting ingehouden en afgedragen. Volgens de inspecteur vormt deze betaling nettoloon. Ter zake van het niet toepassen van het anoniementarief en ter zake van de loonbetaling heeft de inspecteur nageheven met een vergrijpboete.

Het hof is van oordeel dat de inspecteur terecht het anoniementarief heeft toegepast, omdat belanghebbende niet de identiteit van alle werknemers overeenkomstig de wettelijke betalingen heeft vastgesteld voor de eerste loonbetaling. Met betrekking tot de afkoopsom is het hof van oordeel dat sprake is van loon, dat belanghebbende dit wist en dat de mogelijkheid tot verhaal van de verschuldigde belasting van de aanvang af heeft ontbroken. Wat betreft de boete acht het hof met betrekking tot het anoniementarief geen opzet bij belanghebbende aanwezig, maar met betrekking tot de afkoopsom wel. Het hoger beroep is voor wat de boet betreft gegrond.

Meer informatie: Hof Arnhem 25 oktober 2010, nummer 09/00147, LJN BO3720

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.