Home

Achtergrond 465 x bekeken 2 reacties

Annan roept op tot investeren in landbouw

Landbouw in Afrika verdient meer investeringen, niet alleen van overheden maar ook van bedrijven.

Dat zei voormalig VN-topman Kofi Annan vandaag in een vraaggesprek met het ANP. Investeren in de landbouw is volgens Annan de sleutel voor het oplossen van veel globale problemen.

"De landbouw is in Afrika goed voor 60 tot 70 procent van de inkomsten. Maar van de commerciële investeringen gaat maar 3 procent naar de landbouw. Dat is niet logisch", aldus Annan, die nu de voorzitter is van de agrarische ontwikkelingsorganisatie Alliance for a Green Revolution in Africa. Ook op het geld dat overheden beschikbaar stellen kunnen kleine boeren vaak geen aanspraak maken, bijvoorbeeld omdat het voor specifieke doelen is geoormerkt.

Boeren kunnen een belangrijk aandeel leveren in de strijd tegen honger. Afrika is het enige continent dat onvoldoende voedsel produceert om de eigen bevolking te kunnen voeden. "Afrikaanse boeren zijn afgesneden van de kennis en de technologie die ze nodig hebben om hun opbrengst te verbeteren'', stelde Annan. "Ook slecht management van vruchtbare gronden en water, samen met zwakke nationale en regionale economische infrastructuur houden de ontwikkeling van de landbouw op het continent tegen.'' Daarnaast zorgt de klimaatverandering ook voor grote problemen. Door de extremere weersomstandigheden wordt de toch al moeizame akkerbouw in Afrika nog lastiger.

Door te zorgen dat de kleine boeren in Afrika efficiënter produceren, kunnen ze ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. "Als we boeren helpen om het land zo te bewerken dat het meer oogst oplevert, zonder dat zij bossen omkappen, dan leveren de boeren een bijdrage", zei Annan. Volgens hem kunnen boeren verder een rol spelen in programma’s rond bosbeheer. "Kleine boeren kunnen voorvechters zijn in de strijd tegen koolstofdioxide.’’ Het broeikasgas CO2 wordt gezien als veroorzaker van de opwarming van de aarde.

Voor al dat werk moeten de boeren dan wel gecompenseerd worden. "Zij doen alle werk ten bate van de rest van de wereld. Zij moeten niet de enigen zijn die kosten dragen", aldus de oud-topman. Hij vindt solidariteit belangrijk bij het oplossen van dit soort grensoverschrijdende problemen. "Ik snap dat veel overheden problemen thuis hebben, maar we moeten elkaar blijven steunen. De een kan niet opbloeien ten koste van de ander.''


Afrika heeft daarom investeringen nodig, gelijk aan de investeringen in Azië in de jaren '60 en '70. Daar zorgde een groene revolutie door een toename van kennis en techniek voor een enorme sprong in de landbouwproductie. Honger werd in die tijd drastisch teruggebracht. Volgens Annan kan dat in Afrika ook lukken. "We hoeven niet te wanhopen, want Afrikaanse boeren zijn vindingrijk.''

Als voorbeeld noemt de Ghanese VN-chef Malawi. "Mede dankzij goedkopere kunstmest heeft Malawi de afgelopen vier haar niet alleen alle inwoners kunnen voeden, maar ook nog overschot geëxporteerd naar de buurlanden.'' Ook Rwanda doet het goed. Daar nam de voedselproductie in de laatste twee jaar met 13 en 17 procent toe.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrie

  Waarom worden boeren dan gestraft als ze teveel voedsel produceren? Wordt zelfs vernietigd. Stuur inplaats van geld voedsel naar deze landen. Voedsel kun je namelijk moeilijk in je eigen zak stoppen. Geld kun je bewaren op 1 a4tje. Boevenbende. En ga eens in die landen aan het werk inplaats van kaart spelen en kinderen maken. En pleeg vooral geen genocide. Smakeloos bah.

 • no-profile-image

  jan

  als afrikaanse boeren hun opbrengst kunnen verdubbelen verdienen ze nogaltijd niets.
  de prijs moet maal 5 voor deze mensen een toekomst te geven;

Of registreer je om te kunnen reageren.