Home

Achtergrond 2 reacties

Annan bezorgd over bezuinigingen op hulp

De voormalige VN-topman Kofi Annan is bezorgd over het Nederlandse besluit om minder geld uit te geven aan ontwikkelingshulp.

"Als een vooruitstrevend land zo'n besluit neemt, dan merken andere landen dat op'', aldus Annan. "Hopelijk is dit geen besluit voor altijd.''

Annan is in Den Haag voor een internationale conferentie over landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering. Hij legde daar de nadruk op de rol van Afrikaanse boeren. Die kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen bij het oplossen van het probleem, maar moeten daarvoor wel worden gecompenseerd.

Volgens Annan, die momenteel voorzitter is van de agrarische ontwikkelingsorganisatie Alliance for a Green Revolution in Africa, is solidariteit essentieel voor het oplossen van wereldproblemen. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De een zit in het ruim van het cruiseschip, de ander in een luxesuite. Maar als er een gat in de boot komt, heeft iedereen een probleem'', aldus de oud-topman.

Annan zei verder wel te verwachten dat Nederland een leidende rol zal blijven spelen in de toekomst. "Er zijn maar weinig landen die zich kunnen meten met de Nederlandse inzet voor het oplossen van globale problemen.'' Hij zei te hopen dat Nederland in de toekomst weer een opleving zal beleven qua inzet voor ontwikkelingshulp.

Het kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, maakte recent bekend flink te gaan bezuinigen. Een van de posten die het moeten ontgelden is ontwikkelingshulp. Daar snijdt het kabinet maar liefst 340 miljoen. Een aantal hulporganisaties krijgt daardoor geen geld meer voor de projecten die zij hadden gepland.

Annan is in Den Haag voor een internationale conferentie over landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering. Hij legde daar de nadruk op de rol van Afrikaanse boeren. Die kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen bij het oplossen van het probleem, maar moeten daarvoor wel worden gecompenseerd. Boeren kunnen bijvoorbeeld met behulp van kennis en technologie meer oogst krijgen van dezelfde akker. Daardoor hoeven minder bossen gekapt te worden, wat bijdraagt aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  K.A.R.Bonade

  minder geld hoeft niet direct te betekenen minder zorg
  het is weleens goed om na te denken over een betere manier van hulp, direct op de goede plek. Dat moet zo'n Koffie Annan toch ook snappen

 • no-profile-image

  Sinterklaas

  Er kan er maar een voor sinterklaas spelen

Of registreer je om te kunnen reageren.