Home

Achtergrond 186 x bekeken

Alsnog naheffing Minas

Gerechtshof geeft varkenshouders ongelijk Den Haag – Zevenhonderd varkenshouders die onder de paraplu de Nederlandse Vakbond Varkenshouders protesteren tegen een Minas-naheffing, moeten alsnog betalen.

Het gaat in totaal om enkele miljoenen euro’s zegt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. De heffing over 1998 en 1999 varieert van enkele honderden tot enkele tienduizenden euro’s per bedrijf. ”Er zijn zelfs bedrijven bij met een heffing van meer dan een ton”, zegt Zwanenburg, die zeer teleurgesteld is.

”We beraden ons op de mogelijkheden die nog voor ons open staan”, zegt de NVV-voorzitter. ”Het is zeer frustrerend te zien dat het gerechtshof de bewijsvoering die wij met wetenschappelijk onderzoek hebben aangedragen, helemaal terzijde schuift. Dan vraag je je af waar je dat allemaal voor hebt gedaan.”

De zaak is in 2009 door de Hoge Raad terug verwezen naar het Haagse Hof. Het gaat in totaal om negen zaken, die bepalend zijn voor de overige 700 varkenshouders. Het ging er met name om of de bemonstering en analyse wel nauwkeuring genoeg is om op grond daarvan een heffing te kunnen opleggen. De NVV meent met wetenschappelijke onderzoek te hebben aangetoond, dat de bemonstering niet goed genoeg is.

Niet alle varkenshouders hebben de naheffing al betaald. Sommige bedrijven hebben de heffing geparkeerd in afwachting van deze uitspraak. De varkenshouders en de staat hebben zes weken de tijd om de zaak opnieuw aan de Hoge Raad voor te leggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.