Home

Achtergrond 949 x bekeken

Alles voor een vruchtbare samenwerking

Op 25 oktober startte CRV met een nieuwe reeks voorlichtingsbijeenkomsten in Nederland en Vlaanderen. Een maand lang staat het thema vruchtbaarheid centraal, een keuze die blijkt aan te slaan. Een impressie uit het Vlaamse Bocholt.

Gewestvoorzitter Luc Haesen verwelkomt op 27 oktober een twintigtal melkveehouders op een van de eerste CRV-voorlichtingsbijeenkomsten, namelijk die in het Belgisch-Limburgse Bocholt. VRV-voorzitter Noël van Leeuwe geeft een terugblik op de recente NRM. Daarnaast staat hij stil bij de succesvolle Open Bedrijvendag in Oosterzele en het succes van de eerste vrouwendag, waarmee CRV de betrokkenheid met de coöperatie wil versterken.

Werken aan vruchtbaarheid

CRV-vruchtbaarheidsspecialist Louis Goossens valt met de deur in huis. ‘Vruchtbaarheid is wel degelijk een probleem in de rundveehouderij’, zegt hij. ‘Door de jaren heen hebben we meer rietjes nodig om onze koeien drachtig te krijgen, maar ook de tussenkalftijd stijgt elk jaar één tot anderhalve dag.’

CRV reikt een aantal handvatten aan om grip te krijgen op vruchtbaarheid. 'Een goede tochtwaarneming en de registratie zijn van groot belang', houdt Louis Goossens zijn publiek voor. 'Om u hierin bij te staan zijn er verschillende hulpmiddelen, met name de stappenteller. Deze laten zien welke koeien een verhoogde activiteit vertonen.'

Maar de dieren moeten ook hun tocht durven tonen. Voldoende koecomfort in de stal zal dit zeker bevorderen. Om de vruchtbaarheid op een veebedrijf te managen heeft CRV een aantal handige producten en diensten beschikbaar. Denk aan de bedrijfsbegeleiding waarbij specialisten dieren op dracht of cyclus kunnen opvoelen of scannen. Of neem VeeManager, een aantal modules waarmee de vruchtbaarheid opgevolgd kan worden. De vruchtbaarheidsspecialist bekijkt via STO-vruchtbaarheid samen met de veehouder de bedrijfssituatie, individuele dieren worden via de koekalender of de Koe-Attenties in hun cyclus opgevolgd. ‘Je merkt heel snel vooruitgang op bedrijven die investeren in vruchtbaarheidsbegeleiding’, concludeert Louis Goossens.

Mogelijkheden in de fokkerij

Hoe kan ik op vruchtbaarheid fokken? Op die vraag gaat CRV-vertegenwoordiger Guido Bogaerts na de pauze dieper in. Daarbij behandelt hij ook de meestgebruikte stieren van het vorige boekjaar. Wist u dat er elke zeven minuten in Nederland of Vlaanderen een koe afkalft van Fidelity?

Stiervruchtbaarheid is niets anders dan het bevruchtend vermogen van een stier. Dochtervruchtbaarheid daarentegen is een fokwaarde die de vruchtbaarheid uitdrukt van de dochters van een stier. Deze fokwaarde heeft een lage erfelijkheid, maar het is toch lonend om er in de stierkeuze rekening mee te houden.

Guido besprak in zijn verhaal twee dochtervruchtbaarheidstoppers, de O Manzonen Cricket (105) en Improver (103). Hij wees ook op de mogelijkheden van InSire-stieren. Merkerselectie is immers een extra handvat om scherper op vruchtbaarheid te selecteren.

De bijeenkomst bood voldoende stof voor elke aanwezige melkveehouder om na te praten. Tot 25 november kunt u nog op vele plaatsen terecht.

Naar data en locaties

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.