Home

Achtergrond 2 reacties

Alle hens aan dek voor waterschap

Waterschap Aa en Maas meldt lokaal wateroverlast in zijn beheergebied. Met name in de regio’s Deurne en Cuijk is sprake van volle beken en sloten.

Door de aanhoudende regen is de bodem verzadigd. Waterschap Aa en Maas heeft alle hens aan dek, de gemalen draaien op volle toeren om het water zo goed en snel mogelijk af te voeren en overlast te voorkomen. Via de Zuid-Willemsvaart, in beheer van Rijkswaterstaat, wordt ook extra water afgevoerd.

Met name landbouwpercelen staan onder water. Medewerkers van Aa en Maas doen hun uiterste best om het water af te voeren naar minder kwetsbare percelen. Daarnaast controleren zij duikers op verstopping door takken en bladeren om een goede afvoer te garanderen. Plaatselijk worden panden en bedrijven met zandzakken tegen overlast beschermd.

Ook de gemalen van de Zeeuwse waterschappen pompen op volle toeren om het regenwater af te voeren. Met name in de gebieden ten noorden van de Westerschelde staan de waterpeilen van de sloten boven de streefpeilen. In Zeeuws-Vlaanderen zijn de peilen nagenoeg op het normale winterpeil.

In heel Zeeland, maar vooral ten noorden van de Westerschelde, staat veel water in de sloten. Op Noord-Beveland is bij gemaal Willem nabij Geersdijk een extra pomp geplaatst om het regenwater uit het achterliggende gebied af te voeren. Rijkswaterstaat verlaagt momenteel het waterpeil in het Veerse Meer door via de Katse Heule en de Zandkreeksluis water af te voeren naar de Oosterschelde. De gemalen die water op het Veerse Meer lozen kunnen op die manier het water beter kwijt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  het grondwaterpeil moet omhoog. volgens de milieu mannen.
  al jaren mee bezig. zie het resultaat. de grond is snel verzadigt.
  dat komt niet door het klimaat die ineens verslechtert

 • no-profile-image

  gekke henkie

  het is weer eens pompen of verzuipen.dit komt doordat de waterschappen het water veel te veel vasthouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.