Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Akkoord met Mercosur goed voor EU-economie'

Uitbreiding van de handelsbetrekkingen is voor de Europese Unie dé sleutel om de economische crisis te bestrijden.

De EU streeft daarom naar akkoorden in WTO-verband, maar ook met handelsblokken als Mercosur en met afzonderlijke belangrijke handelslanden.

Volgens de Europese Commissie stijgt het Europese bruto binnenlands product daardoor met meer dan 1 procent. Handelsbelemmeringen moeten daarom verder verdwijnen, en nieuwe markten worden geopend.

Dat is de kern van een nieuw discussiestuk voor het EU-handelsbeleid voor de komende vijf jaar, dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd. "Handel leidt tot groei en arbeidsplaatsen en draagt zo bij aan het economisch herstel van Europa", aldus handelscommissaris Karel de Gucht.

Naast de onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse Mercosur, die onlangs werden hervat, wil de Commissie ook de handelsbetrekkingen met India, de VS, China, Rusland en Japan verdiepen. Het accent ligt daarbij op de bestrijding van niet-tarifaire handelsbelemmeringen.

De Europese agrosector vreest dat een handelsakkoord met Mercosur de concurrentiepositie van Europese boeren ondermijnt.

Volgens een eveneens vandaag gepresenteerde zou tweederde van de Europese burgers de overtuiging zijn toegedaan dat de EU profiteert van internationale handel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.