Home

Achtergrond

Agrifirm: nieuw broeifust voorkomt meetrekken tulpen

Een groep tulpenbroeiers en coöperatie Agrifirm hebben een oplossing gevonden voor het meetrekken van tulpen in een waterbroeitray.

Het nieuwe broeifust is voorzien van bruggetjes waar de tulpenwortels onderdoor groeien. Daardoor worden naburige tulpen niet meer uit de tray getrokken als een tulp wordt geplukt. "Het omvallen van de tulpen is hiermee opgelost", meldt Agrifirm.

Volgens Agrifirm hebben de waterbroeitrays een aantal voordelen. "Er is minder prikschade, de bezetting op de bak is beter en de bakken lekken niet meer. Het probleem van die eerst ontwikkelde tray was echter het meetrekken van andere tulpen bij het plukken. In samenwerking met een groep broeiers is een oplossing gevonden."

Volgens de coöperatie is het schoonmaken van de nieuwe Aqua Tray met de bruggetjes ook getest. "Diverse telers hebben dit uitgetest en we zien dat de wortelresten gemakkelijk worden verwijderd uit de bak. Inmiddels zijn ruim 200.000 Aqua Trays verkocht. Deze worden voor 1 januari uitgeleverd."

Of registreer je om te kunnen reageren.