Home

Achtergrond 2 reacties

Agrico verhandelt ruim 4.000 hectare fritesaardappelen

Agrico verhandelt dit seizoen ruim 4.000 hectare fritesaardappelen.

Dat is in het verleden 9.000 hectare geweest. De krimp van het areaal drukt het rendement. Dat is een belangrijk argument geweest voor Agrico om de handel af te stoten, zegt voorzitter Herman Vermeer van de raad van beheer. "Je hebt bunders nodig om rendabel te kunnen handelen."

De handel in fritesaardappelen dreigde een zorgenkindje te worden voor Agrico. Het areaal kromp, zegt Vermeer. "We hebben in het verleden op zo’n 9.000 hectare fritesaardappelen gezeten. Dat zakte geleidelijk naar 2.500 hectare in 2006. Toen zijn we gestart met de aardappelpool met bodemgarantieprijs. Daardoor steeg het areaal naar 5.000 hectare. Dat is daarna weer gekrompen naar ruim 4.000 hectare."

Vermeer constateert dat de verwerkende industrie steeds meer de logistieke rol van de handel overneemt. “Onze rol als handelshuis werd daardoor uitgekleed.”

Vermeer had graag gezien dat in de aardappelsector een bundeling van het aanbod tot stand was gekomen. "Er is jarenlang veel gepraat in de sector over aanbodbundeling. Maar het is niet van de grond gekomen. Voor Agrico betekende dit dat opnieuw moest worden gekeken naar het toekomstperspectief van de handel in fritesaardappelen."

Het is niet te zeggen in hoeverre het areaal van Agrico bij Aviko Potato komt. De Agrico-telers kunnen zelf kiezen of ze overstappen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ik

    Zeg dat wel, ik heb een aantal jaren terug mijn lidmaatschap opgezegd bij agrico maar kon mijn opgespaarde geld (certificaten)niet direkt uitbetaald krijgen of ik moest stoppen of 15 jaar wachten.

  • no-profile-image

    boerke

    Toch een beetje raar dat de eigen cooperatie zijn leden zomaar het lidmaatschap kan ontzeggen zonder hierover de leden te raadplegen. Wat zeggen de statuten van deze club hier eigenlijk over?!

Of registreer je om te kunnen reageren.