Home

Achtergrond 169 x bekeken

Aanpak milieudelicten in Brabant is succes

De provincie Noord-Brabant maakt met succes jacht op afvaldumpers, illegale motorcrossers, stropers en andere overtreders in het buitengebied van Zuidoost-Brabant.

Dankzij de inzet van een klein maar effectief handhavingsteam is de pakkans voor een milieudelict toegenomen. Dat maakte de provincie vandaag bekend.

Uit een evaluatie van het pilotproject Samen sterk in het buitengebied blijkt dat de vier aangestelde bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) sinds augustus 2009 in totaal 313 zaken aan het licht brachten, waarvan in 84 gevallen een proces-verbaal is opgemaakt.

Het viertal knoopt eigen informatie en die van politie, gemeente en provincie aan elkaar. Dat leidde in september nog tot het oprollen van een grote hennepplantage in Budel en de inbeslagname van 130 ongeringde fazanten op een illegale fokkerij in Middelbeers.

Minpunt is dat de boa’s niet zijn uitgerust met portofoons, handboeien en pepperspray, aldus het rapport. Uit een aantal incidenten blijkt dat de ambtenaren zich hierdoor onvoldoende kunnen verweren tegen agressieve omstanders. De provincie wil hier snel verandering in brengen.

Het handhavingsteam valt onder de Milieudienst SRE, waarbij 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant zijn aangesloten. De boa’s verrichten hun veldwerk over meer dan duizend vierkante kilometer. Omdat ze vooral onrechtmatigheden signaleren en deze meestal niet administratief hoeven af te handelen, kunnen ze driekwart van hun tijd in de buitenlucht surveilleren.

Aan het project doen ook de waterschappen De Dommel en Aa en Maas, de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit , Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en de politie mee. De provincie overweegt eenzelfde aanpak voor de overige Brabantse regio's.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.