Home

Achtergrond

ABN Amro blijft in het rood

Staatsbank ABN Amro heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies geleden van 627 miljoen euro, tegen een winst van 352 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Staatsbank ABN Amro heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies geleden van 627 miljoen euro, tegen een winst van 352 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft ABN Amro vrijdag bekendgemaakt. Het negatieve resultaat was het gevolg van de verkoop van een deel van de zakelijke bankactiviteiten in Nederland. Ook herstructureringskosten drukten de resultaten.

De nettowinst, exclusief posten met betrekking tot de separatie en integratie, steeg tot 768 miljoen euro, tegen 202 miljoen euro in dezelfde periode in 2009. Het goede resultaat was onder meer te danken aan de aanzienlijke stijging van de winstgevendheid bij het onderdeel Retail & Private Banking en een hogere winstbijdrage van Commercial & Private Banking.

"ABN Amro is goed op weg naar verbetering en winstgevendheid van de bank, wanneer de voordelen van het samengaan van ABN Amro en Fortis Bank Nederland in de komende periode zichtbaar zullen worden en de integratiekosten beginnen af te nemen'', zei ABN Amro-topman Gerrit Zalm in een toelichting.

ABN Amro hoefde in de eerste negen maanden van dit jaar minder geld opzij te zetten voor particulieren en bedrijven die hun leningen niet meer kunnen aflossen. De zogenoemde kredietvoorzieningen daalden met 47 procent. Volgens de bank weerspiegelt dit vooral de verbetering van de Nederlandse economie. ABN Amro voorziet voor de rest van het jaar echter een lichte toename van het niveau van de kredietvoorzieningen.

Eerder dit jaar werden ABN Amro en Fortis Bank Nederland overgedragen aan een nieuwe holding ABN Amro Group. De twee banken kwamen in 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis in handen van de overheid. De Staat haalde ze uit het zieltogende financiële concern Fortis en besloot daarna om de banken samen te voegen.

ABN Amro Bank en Fortis Bank Nederland fuseerden in juli. Gebouwen van Fortis werden omgetoverd in ABN-vestigingen. Volgens ABN-topman Zalm ligt de integratie goed op schema. "De gegevens van meer dan een miljoen retailklanten van Fortis zijn na een reeks van vijf migratieweekenden overgezet naar ABN Amro. Klanten hebben hier minimale last van ondervonden en de klanttevredenheid is nog steeds iets hoger dan vorig jaar.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.