Home

Achtergrond

468 kilo eiwit per bedrijf extra

De CRV-jaarstatistieken laten een stijging van 13 kilo vet en eiwit per koe zien. De gemiddelde levensproductie van de Nederlandse melkkoe blijft met 30.482 kilogram stabiel.

De hogere vet- en eiwitproductie per koe veroorzaakt een stijging van het economisch jaarresultaat (ejr) van 2077 naar 2119. Dat is de grootste stijging in de afgelopen vijf jaar. Gezien de lage melkprijzen waarmee de melkveesector het afgelopen jaar te kampen had, is dat een kleine opsteker.

Het economisch jaarresultaat (ejr) is een maat voor de economische waarde van de geproduceerde melk op basis van de waarde van melk, vet en eiwit. Voor de berekening van de melkprijs vertegenwoordigt het melkeiwit de hoogste waarde. De Nederlandse melkveebedrijven wisten gemiddeld 468 kilogram extra eiwit te produceren. De gemiddelde melkproductie per koe bedraagt nu 8.344 kg melk met 4,38% vet en 3,53% eiwit. De productieprestaties per ras staan in tabel 6a van de bijlage.

Provinciaal overzicht

Het eerdergenoemde ejr maakt een economische vergelijking mogelijk tussen koeien en bedrijven, maar ook tussen provincies. De provinciale resultaten zijn terug te vinden in de bijlage. Daaruit blijkt dat de top 3 ongewijzigd is gebleven ten opzichte van vorig jaar. De provincie Zeeland heeft de meest economische koeien, gevolgd door Flevoland en Noord-Brabant.

Levensproductie stabiel

De gemiddelde levensproductie van de Nederlandse koeien blijft met 30.482 kilogram voor het derde achtereenvolgende jaar stabiel boven de grens van 30.000 kg. De dieren produceren deze hoeveelheid met gemiddeld 4,37% vet en 3,50% eiwit.

Top 25 economisch jaarresultaat

In de top 25-bedrijven met het hoogste ejr van Nederland staat net als vorig jaar het bedrijf van T. J. A. Fransen in Doezum (Gr.) bovenaan met een ejr van 3223. Het bedrijf van maatschap Van Zijtveld-Bos in De Glind (Gld.) bekleedt de tweede positie.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.