Home

Achtergrond 434 x bekeken 12 reacties

'2013 is niet onderhandelbaar'

De Europese Commissie zal geen versoepeling van de eis voor groepshuisvesting bij zeugen vaststellen.

"De invoeringsdatum van 1 januari 2013 is niet onderhandelbaar'', stelde Dr. Andrea Gavinelli tijdens een studiedag op Eurotier. Gavinelli is de hoogste beleidsambtenaar binnen de EU rond dierwelzijn (formeel: hoofd van de unit dierwelzijn bij het Directoriaat Generaal voor gezondheid en consumenten van de EU).

De EC zou volgens Gavinelli alle geloofwaardigheid bij de burgers en ondernemers verliezen als de invoeringsdatum zou worden opgeschort. "De regeling is in 2000 vastgesteld, de overgangstermijn was lang bekend en investeringen konden worden afgeschreven.''
Gavinelli kan geen cijfers verstrekken over het aantal zeugen dat nog niet in groepshuisvesting zit. EPP-voorzitter Erik Thijsse schat dat in Nederland rond de 70 procent van de zeugen in groepshuisvesting zit. Volgens Deens onderzoek zit de helft van de Deense zeugen nog in voerligboxen. Een recente enquête wijst uit dat er investeringsplannen zijn die ertoe leiden dat 70 procent van de Deense zeugen eind 2012 gehuisvest is in groepshuisvesting. Thijsse noemt voor Frankrijk een percentage van 20.

Vanaf 2013 moeten alle dragende zeugen minimaal van vier weken na dekken tot een week voor werpen in groepshuisvesting zitten. Dat is een minimumeis, de lidstaten mogen strengere eisen opleggen. Zo geldt in Nederland een periode van vijf dagen na dekken tot een week voor werpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  ik zie ze bij ons nog geen stallen sluiten,het zal allemaal zo geen vaart lopen.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Wat ben jij een waardeloze eikel "boer Brabant 1 " zie bericht 17-11-2010 tijd 15.12 uur . Zeker lid van Wakker Dier

 • no-profile-image

  johnny

  1ste boer brabant waar staat geschreven dat er een sanering nodig is?, het aantal varkenshouders daalt sowieso, jij bent inderdaad geen boer maar wilt alleen tegen de varkenshouderij schoppen. En hou het bij het onderwerp waar je op wilt reageren.Overigens ben ik zelf ook een voorstander van groephuisvesting.

 • no-profile-image

  jonge

  JH, is van geen meter op de hoogte, want alle nieuwbouw in de afgelopen jaren was mogelijk dat 'Den Haag' afspraken had dat er regulier gebouwd mocht worden, omdat ammoniakreductie minder goed mogelijk was doordat koeien zomers weiden. Dat was dus ook een eis, maar aangezien er zomers nauwelijks noch koeien weiden is het toch niet teveel gevraagd om ondernemers die koeien op de stal houden ook ammoniakverplichtingen te laten ondergaan. Vindt eigenlijk dat deze mest gewoon als staldierenmest geteld moet worden, is namelijk niks anders als mest van de intensieve veehouderij

 • no-profile-image

  jonge

  Ben met boer eens dat groepshuisvesting zeer goed mogelijk is en kwa investering ook! Alleen het moetje rond de ammoniak beperkende maatregelen gaat de varkenssector gewoon te veel geld kosten...bij nieuwbouw...is goed maar verbouw...kansloos. En waarom moet de varkenssector alles oplossen 70% vd. ammoniak komt van collega rundveehouders.....die kennen het woord ammoniakreducerende systemen ga niet!

 • no-profile-image

  Boer

  Strak aan vasthouden en ook sanctioneren. Groepshuisvesting is er al 25 jaar, die het bewust nalaten hebben de boot gemist. Bovendien zijn we een sanering nodig en geen zachte heelmeesters.

 • no-profile-image

  VARKENSHOUDER

  IK WEET NIET HOEVEEL LANDEN DE EU HEEFT MAAR OP NL DK,Z ,FIN GB ZIJN ZE DENK IK ALLEMAAL TEGEN GROEPSHUISVESTING DENK NIET DAT LTO HET UITSTELLEN TEGEN KAN HOUDEN. DUS NET ALS DUITSERS ,FRANSEN, SPANJAARDEN,EN ALLE OOST EUROPIANEN RUSTIG AFWACHTEN.

 • no-profile-image

  biggenfokker

  Bij de kippen was het 1 jaar goed, het is te gek hard werken en bang zijn voor je bedrijf. Maar ik denk dat er veel investeringen uitgesteld worden, ik moet ook nog wat verbouwen maar ze stikken maar ik moet mijn gezin ook onderhouden!!!!
  400 zeugen is 2500 € tekort per week.

 • no-profile-image

  JH

  Dan is jonge ondernemer niet goed op de hoogte. melkveehouderij zit nu ook met ammoniacreductie

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Boer Brabant, waar leg je de grens? Niet alleen groepshuisvesting is er al 25 jaar, ook de eerste groenlabel systemen zijn inmiddels 16 jaar oud. Mijn buurman heeft nog zeugen aan de band en ook al jaren maar de helft van de benodigde varkensrechten. Gewoon allemaal maar net doen waar we zin aan hebben?

 • no-profile-image

  boer

  Dit is een andere/nep "boer brabant". Deze woorden zouden nooit uit mijn boerenmond komen. Maar goed: als voor de hele EU de regels strict gecontroleerd gaan worden, dan ben ik het er wel mee eens. Maar dan wel gewoon na 4 weken in de groep, net als de rest. Vanaf 5 dagen in de groep levert in mijn ogen trouwens ook geen welzijnsvoordeel op.

 • no-profile-image

  Jan

  JH, dan ben jij weer verkeerd geinformeert, de melkveehouderij moet aan reductie doen, maar mogen waarschijnlijk met het voerspoor, het houden op stro, paar kleine aanpassingen bij elkaar optellen.
  Daarna gaat deze nu nog aaaibare sector weer gewoon verder.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.