Home

Achtergrond

180 euro per ton voor baktarwe in korte bewaarpool

Baktarwe in de korte bewaarpools van Agerland, Agrarische Unie en Agrifirm heeft 180 euro per ton opgeleverd. In de korte pool wordt de tarwe, afgehaald op het boerenerf, verhandeld van 1 juli tot 1 oktober.

De prijs van 180 euro is inclusief een premie van 2 euro per ton voor degenen die vanaf 1 oktober hebben afgeleverd en een premie van 4 euro voor baktarwe met een hectolitergewicht vanaf 75 kilogram.

Daarnaast is voor leden het ledenvoordeel van toepassing, melden de coöperaties. "Dat is een extra toeslag van 3 euro per ton bovenop de genoemde prijzen. Hierdoor kan de prijs voor de tarwe in de korte bewaarpool oplopen tot 183 euro per ton."

Bij de start van de verkoopperiode, kort voor de oogst, lagen de prijzen nog op een niveau van net boven de 140 euro per ton. "Vanaf de oogstperiode is er sprake van een sterke stijging tot een piekmoment van 190 euro voor tarwe af boerenerf. Vanaf begin augustus kende de markt sterke prijsbewegingen. Op dit moment is er sprake van een redelijk stabiel prijsniveau op ongeveer het niveau van de eindprijs van de korte bewaarpool."

De bedrijven die betrokken zijn bij de fusie tussen Agrifirm en Cehave Landbouwbelang (Agrifirm divisie akker- en tuinbouw, Agerland en Agrarische Unie) hebben dit jaar de innamecondities en de afzet gebundeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.