Home

Achtergrond 7 reacties

Zuivelhandel kritisch over PO's

De Europese zuivelhandelaren verenigd in Eucolait willen geen producentenorganisaties (PO's) in de zuivelsector.

Ze zijn uiterst kritisch over de voorstellen van de Europese Commissie in deze richting en wijst ter waarschuwing op de groente- en fruitsector. Daar zijn de PO's geen succes gebleken, stelt Eucolait.

Ook de zuivelverwerkers en LTO Nederland hebben gemengde gevoelens over de voorgestelde PO’s, maar hebben zich er niet zo kritisch over uitgelaten.

Eucolait stelt dat de melkveehouderij al producentenorganisaties heeft in de vorm van coöperaties. Daarmee zijn de producentenorganisaties eigenlijk overbodig, stelt ze.

Erger nog dan enkel de bevordering van PO’s in de zuivel, vinden de handelaren dat de Europese Commissie zelfs de mededingingsregels wil aanpassen voor deze organisaties, teneinde boeren een betere verdienste te laten ontvangen.

Volgens Eucolait zijn alle voorwaarden in de zuivelsector al aanwezig om de boeren zo goed mogelijk te laten samenwerken. Daarvoor hoeven de Europese mededingingsregels niet opzij te worden gezet, zo wordt gesteld. Een dergelijke stap hoeft de marktwerking niet te bevorderen. Het kan zelfs een averechts effect hebben.

Veel hoop dat de Europese Commissie luistert naar de kritiek van de handelaren, hebben ze niet. "De Brusselse politiek is al twee jaar lang in een permanente toestand van zuivelcrisis. Velen die absoluut geen kennis hebben van de zuivelmarkt stellen dat de markten niet functioneren. En ook al adviseren echte specialisten tegen, toch gaat de Europese Commissie door met het stimuleren van PO’s, om zo het inkomen van de melkveehouders te verhogen," stellen de zuivelhandelaren.

De producentenorganisaties die bestaan in de groentesector en met name in Zuid-Europa veel voorkomen, maar ook in Nederland, staan volgens de zuivelhandel bekend als zwaar door Europa gesubsidieerde organisaties. Maar ondanks die stevige overheidsdonaties staan ze niet direct bekend om hun succes, noteert Eucolait.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onno

  Als het al noodzakelijk is om PO's om te richten dan kunnen jullie FCC, Arla, Nordmilch etc ook wel sluiten.
  Je voegt nog een laag toe, die geld moet hebben.

 • no-profile-image

  Harry

  Onzin Onno. Wanneer de grote coöperaties gezamenlijk hun producten middels een PO mogen aanbieden, druk je daarmee de machtsverhoudingen de gewenste richting op. Wanneer die extra laag een cent per kg zou gaan kosten dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. De meerwaarde door een betere onderhandelingspositie is natuurlijk veel groter.

 • no-profile-image

  gaatze

  een cent per kilo harry? is dat niet een beetje veel aangezien FCDF al een slordige 10 miljard kg melk heefd??

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het voorstel van de Europese Commissie om tot producentenorganisaties te komen is vooral door Frankrijk ingegeven. Hier is er wetgeving in de maak om dat mogelijk/verplicht te maken. Dat komt omdat de coöperatieve zuivelindustrie hier in de minderheid is. 60% van de zuivel wordt particulier verwerkt en de melkveehouders hebben een zeer zwakke onderhandelingspositie tegenover hun afnemer. Vooral in gebieden waar het steeds onrendabeler wordt om de melk op te halen. We leven niet allemaal in een landje als Nederland.

 • no-profile-image

  schoenmaker blijf bij

  eucolait heeft zich nog nooit bekommert over de groente en fruitsector.

 • no-profile-image

  john

  tja de handelaren worden een beetje werkloos als boeren po's oprichten en rechtstreeks zaken gaan doen met de verwerker of nog beter rechtstreeks met de supermarkt.. de verwerkers mogen dan nog offertes opstellen om de melk te verwerken voor de nodige producten in het schap.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste Gaatze, dat is het idd. Toont des te meer aan dat Onno er ff naast zat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.