Home

Achtergrond 259 x bekeken 3 reacties

Zuivel VS wil actie tegen oorsprongsbenamingen

Leden van de Amerikaanse senaat en het huis van afgevaardigden willen dat de regering actie onderneemt tegen de "agressieve (Europese) escalatie van inspanningen" om met behulp van geografische benamingen als Edammer en Parmezaanse kaas buitenlandse zuivelmarkten te veroveren.

Dit schrijven 56 leden van het Congres in een brief aan de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger bij de WTO. Ze doen dit op aandrang van het Amerikaanse zuivelexportbureau.

De Amerikaanse actie tegen de Europese exportpolitiek is al begonnen vóór de Europese erkenning voor Hollandse Edammer en Goudse kazen. De directe aanleiding lijkt te liggen in het vrijhandelsverdrag van de EU met Zuid-Korea. Daarin is een clausule vastgelegd over de export van Europese zuivelproducten van beschermde oorsprong.

De Amerikanen hebben al een vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Korea, maar willen die overeenkomst graag uitbreiden, zodat meer Amerikaanse zuivelproducten naar Korea kunnen worden geëxporteerd. Nu gaat er jaarlijks voor zo’n 125 miljoen euro aan Amerikaanse zuivel naar Zuid-Korea. Dit zou kunnen stijgen naar 240 miljoen euro. Punt is wel dat de de Amerikaanse export dan geen last moet hebben van belemmerende clausules, zoals de EU die heeft opgenomen in haar vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Korea, klagen de Amerikanen.

Buitenlandse markten worden sowieso belangrijker voor de Amerikaanse zuivelindustrie, stelt de exportraad. De Amerikaanse kaasexport was de laatste jaren goed voor een waarde van zo’n 332 miljoen euro en biedt volgens de raad strategische groeikansen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Dit noem ik nou vrije handel.

 • no-profile-image

  melkvee

  Ik wil CocaCola gaan maken.......

 • no-profile-image

  freek

  hebben die amerikanen zelf nog geen kaas ontwikkelt of hebben ze daar geen kaas van gegeten

Of registreer je om te kunnen reageren.