Home

Achtergrond 654 x bekeken 3 reacties

'Zo’n 400 melkveebedrijven met MRSA'

Op een kleine 400 melkveebedrijven in Nederland lopen melkkoeien rond met een MRSA-besmetting in de uier.

Dit meldt het Productschap Zuivel in een notitie over de rundergezondheid. Het schap baseert zich op een studie naar het voorkomen van de besmetting in de melkveehouderij door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Over de verdere ontwikkeling van de besmetting kan de GD nog geen uitspraken doen, omdat daar nog nader onderzoek naar wordt verricht.

De besmetting wordt onder meer gevolg via monitoring van de melk. MRSA is een ziekteverwekkende en potentieel gevaarlijke bacterie die resistent is tegen antibiotica. Koeien met deze bacterie zijn meestal besmet geraakt doordat de bacterie is overgesprongen. Voor de melkveehouderij is zo'n besmetting geen probleem, omdat alle geleverde melk wordt gepasteuriseerd. Daarmee wordt de bacterie ook afgedood. Toch wil de zuivelsector proberen van de MRSA-besmetting onder melkvee af te komen. Dat is om elk besmettingsrisico uit te bannen en imagoschade te voorkomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Pietje precies, waar staat in het artikel, grote bedrijven? Daarnaast zijn er volgens mij geen 400 bedrijven van > 500 koeien.

 • no-profile-image

  pietje

  Grote koeien bedrijven, het lijken wel grote varkens bedrijven.

 • no-profile-image

  Piet

  Imago schade!? De schade die deze boeren leiden onder deze ongeneeslijke bacterie is vele male groter en dan heb ik het niet eens over de kosten van geneesmiddelen.
  Dan nog de ontkenning van dierenarts en GD dat er MRSA heerst onder melkvee. Wij hebben er al zo vaak op gewezen. Doe nog maar een onderzoekje!!!! En dan moeten we de bevestiging in het AGD lezen. Klootzakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.