Home

Achtergrond 292 x bekeken

Wisenten in de duinen doen het goed

De kudde wisenten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, in de duinen tussen Zandvoort en Haarlem, doet het goed.

De Europese wisenten zijn in 2007 losgelaten. In de kudde zijn ondertussen zes kalfjes geboren.

Dat meldde de organisatie voor natuurontwikkeling ARK vrijdag. De wisent is in het wild al bijna een eeuw uitgestorven in heel Europa. De kudde in Zuid-Kennemerland moet bewijzen of deze bisonsoort onder de huidige omstandigheden wel weer zelfstandig en in het wild in Nederland of een ander Europees land zou kunnen leven.

Dit jaar zijn twee kalfjes geboren in de kudde. Om inteelt te voorkomen, zijn nog eens twee jonge stieren aan de groep toegevoegd. Die hebben zich zonder problemen in de kudde gemengd. Mogelijk vormen de jonge stiertjes na de bronst, die nu volop aan de gang is, een eigen nieuwe groep. Mannelijke wisenten kunnen ook solitair leven of een kudde van alleen stieren vormen.

De kudde wisenten wordt niet bijgevoerd en moet zichzelf redden in de duinen. Er loopt tevens een onderzoek naar het effect van de grazers op de duinvegetatie, aldus ARK. Wie de wisenten wil zien, kan het beste een aangegeven wandeling maken naar het Kraansvlak vanaf de parkeerplaats Koevlak aan de N200. Bij een duinmeer op het Kraansvlak komt de kudde volgens ARK bijna elke dag drinken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.