Home

Achtergrond 343 x bekeken 23 reacties

Wilders wil spoeddebat Oostvaardersplassen

De PVV wil snel duidelijkheid over de vraag of de grote grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen deze winter opnieuw worden bijgevoerd. PVV-leider Geert Wilders vindt het onaanvaardbaar als dit jaar dieren doodhongeren in het gebied.

Hij gaat er dinsdag een spoeddebat over aanvragen in de Tweede Kamer. Hongersnood bij de dieren is echt onacceptabel, laat Wilders weten.

Wilders wil dit keer tijdig een besluit nemen over wel of niet bijvoeren. Een meerderheid van de oude Tweede Kamer (VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en de eenpersoonsfractie Rita Verdonk) droeg Landbouwminister Gerda Verburg dit voorjaar op de runderen, herten en konikpaarden bij te voeren. Door het aanhoudende winterweer, konden de grazers lange tijd geen gras eten.

Volgens deze partijen leden de dieren honger en dat was voor hen een goede reden om het uitgangspunt van natuurlijk beheer in de Oostvaardersplassen los te laten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Toppie, eindelijk iemand die er wat aan doet, en ook top voor de veeartsen. Zo is het alleen maar dierenmishandeling.

 • no-profile-image

  Wim

  Laat Geert die verhongerde paarden en herten afschieten. Dan kan Thieme met haar aanhang daar binnen dat hek blijven, van niemand geen last. Die linkse populatie zal dan ook wel een natuurlijk evenwicht krijgen.

 • no-profile-image

  richard

  Herman wijfels kan zich mooi achter de oren krabben! Wat zou die man nu willen verhongeren of is nette verzorging van veehouders die er dag en nacht voor klaar staan toch beter!!!!

 • no-profile-image

  henk

  Frans Vera enkele reis Noord Korea. Ook afgerasterd.

 • no-profile-image

  Cees

  Natuurbeheer is een zaak van balans, wat denk je dat er gebeurd als er door overbevolking geen voedsel genoeg is? Het is een teken dat men het doel voorbij gestreeft is. Natuurlijk is het jammer om dieren te zien sterven maar het is ook een natuurlijke selectie om het soort sterk te houden. Nu bijvoeren betekent ook dat er in een paar jaar het besluit moet worden genomen om dieren af te schieten en de selectie te maken. Heeft men in Nederland weer wat te kankeren. Beter nu de natuur zijn werk laten doen.

 • no-profile-image

  Leen

  Lekker lullen vanuit Alberta. De OVP is enkele kavels groot en de "veebezetting" is er nagenoeg gelijk aan de intensieve veehouderij. Dit is natuur volgens Vera. Heel wat anders dan de Rocky-Mountains, Serengeti of welk natuurgebied dan ook. Leuk als daar wat vogeltjes broeden, maar voor grotere dieren is dit ecosysteem gewoon te klein. De beste optie is m.i. stoppen met grazers. Tweede keus: gecontroleerde populatie's met verzorging.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Geert , dit wordt dikke winst om binnen te halen.

 • no-profile-image

  henk

  Piet! Geert is niet tegen ontwikkelingshulp. Maare hij vind wel dat het geld op de goede plaats terecht komt, bv niet in de zakken van de directeuren van stichtingen. En bij corrupte regimes.

 • no-profile-image

  henk

  Geert! Ik wist dat ik op je kon rekenen.

 • no-profile-image

  goedgelovig

  hebben ze wel een milieuvergunning? Er worden immers dieren gehouden binnen een bepaalde begrenzing en in een omvang die als bedrijfsmatig gezien kan worden. In milieuvergunningen staat dat de inrichting in een ordentelijke staat dient te verkeren. het is gewoon schandalig. Gegroet.

 • no-profile-image

  D.D

  Staatsbosbeheer?? Weg met die linkse rotbende. Op een schuit laten drijven op zee, de rest? Natuur toch?

 • no-profile-image

  krijt

  Het is een grote schande,,IN 2009 en 2010- PAARDEN verhongeren,,mensen denk goed na,,hier over.........U word bestraft.....Groeten Wim !!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  ??

  @Herkauwer als je huiswerk nu goed deed, had je dit antwoord ook geweten!!
  Is direct antwoord van de AID:
  Bedankt voor uw bericht. Uw vraag over de Oostvaardersplassen is een terechte vraag. Echter is het zo dat er in Nederland 2 gebieden zijn uitgezonderd van de gangbare regelgeving, waaronder de Oostvaardersplassen. In dit gebied worden de dieren, waaronder ook de runderen, gezien als wild en niet als landbouwhuisdier.
  Derhalve hoeft men hier zich niet te conformeren aan de Regeling dierlijke bijproducten 2008. Meer informatie over de Oostvaardersplassen kunt u vinden op http://www.staatsbosbeheer.nl/
  Hopende u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

 • no-profile-image

  c.vroege jr

  he,he, ze worden eindelyk wakker in den haag. na jarenlang genocide beleid te hebben gevoerd onder het vee wordt men eindelyk wakker . dus dieren afvoeren of byvoeren. we zitten tenslotte niet in zuidafrika waar ze gebieden hebben zo groot als 3x nederland.voor dit standpunt een pluim voor de pvv. ikhoop dat ze eens de verstand gaan gebruiken en zich niet laten leiden door staatsbosbeheer.

 • no-profile-image

  goedgelovig

  Henk en anderen, ik verwacht ook geen oplossing. Waarschijnlijk gaan alle natuur- EHS- Natura 2000 plannen gewoon door maar nu zonder geld/redelijke vergoeding, dus uitrook senario's. Bijvoorbeeld een bouwvergunning moet geweigerd worden bij strijd met een provinciale verordening. De meest recente verordening schrijft voor dat in de EHS getoets moet worden op significante gevolgen voor de EHS. Waarschijnlijk zullen alle uitbreidingen of zelfs veranderingen in de rechtspraak significant geacht worden, zoals bijvoorbeeld bij ammoniak. Feitelijk kan er dus niets en kun je je te pletter procederen terwijl het eigenlijk onbegonnen werk is. De toekomst zal leren of boeren in of nabij natuurgebieden of op locaties waar nieuwe natuur moet komen wel zo blij moeten zijn met de "rechtse wind" die nu door den Haag gaat waaien? Gegroet.

 • no-profile-image

  goedgelovig

  beste ??, dieren t.b.v. natuurbeheer zijn niet uitgezonderd van milieuvergunningsplicht/amvb-plicht, deze dieren zijn alleen niet van belang i.v.m. ammoniak (wet ammoniak en veehouderij). Er word zoals u schrijft immers wild gehouden binnen een zekere begrenzing in een omvang die bedrijfsmatig is, en dus milieuvergunningsplicht. Gegroet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Cees, je weet niet waarover je het hebt. De Ovpl zijn afgerasterd en het gebied is weliswaar 5600ha groot, maar grotendeels water en waterrietland. De effectief begraasbare oppervlakte is maximaal 1400 ha. Dat is armelijke zandgrond waar sinds het droogvallen in 1968 nog nooit een korrel mest op is gebracht. Er groeit amper voldoende grazige vegetatie om de natuurlijke grazers daar (ganzen, eenden, reeën, hazen, konijnen,veldmuizen) te kunnen voeden. Maar SBB liet er tot begin vorige winter 2000 heckrunderen, 2200 herten en 2600 konicks grazen. Daarvan is dus meer dan de 2/3e de hongerdood gestorven. Afschieten moet niet eens overwogen worden. Want dat wordt in dit land uitbesteedt aan betalende hobbyjagers! Wegvangen is namelijk heel makkelijk, want er zijn langs de rasters grote kralen waar de dieren gewoon ingedreven kunnen worden. De destijds zittende politiek is er de schuld van dat het in de Ovpl zo uit de klauwen is gelopen. Dat mag zich nooit meer herhalen en dankzij de PVV gaat er nu eindenlijk iets constructiefs gebeuren. Er moet daar een populatieomvang komen die is toegesneden op de ecologische draagkracht van het gebied. Er moet acuut gestopt worden met de Robuuste Verbindingszones en Frans Vera moet opgepakt en berecht worden. Want die man heeft onze hele kostbare natuur naar de kloten geholpen. En de kloof tussen boeren en natuurbeschermers giga groot gemaakt!

 • no-profile-image

  Piet

  Prima hoor dat die vent hier ook mee wil scoren en de zotheid in Nederland aan de kaak stelt. Het is alleen wel komisch dat je tegen ontwikkelingshulp bent en het ontoelaatbaar vindt als een stel paarden honger lijd.

 • no-profile-image

  anti-nozem

  Linkse puinhoop. Smoesje goed, praatje deugt niet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het lijkt mij toch dat Goedgelovig gelijk heeft. Men kan die Heck runderen en Konickpaarden wel wild noemen, maar zodra men dieren in een afgerasterd gebied houdt, kan er niet meer van 'wild' in de zin van de wet gesproken worden. En dat geldt ook voor de Edelherten. Het is gewoon gehouden vee op volstrekt ontoereikende weidegronden. Die gelegenheidswetgeving zou dus hoognodig op juridisch-staatsrechtelijke deugdelijkheid getoetst moeten worden want ik denk dat zoiets destijds inderhaast vergeten is. Overigens denk ik niet dat men de verdere aanleg van de Robuuste Verbindingszones alsnog door kan laten gaan. Want daarvoor ontbreken domweg de financiële middelen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Goedgelovig, die vergunning is al in 1993 door het laatste kabinet Lubbers afgegeven als ik het goed heb. Daarna hebben 2 paarse coalities en vier Balkenendebendes alles op zijn beloop gelaten. Maar je hebt gelijk: het is een intensieve grootschalige veehouderij en die was en is vergunningplichtig. En met natuurbehoud en natuurbescherming heeft het allemaal geen hout te maken. Daarom moet er ook zo rap mogelijk met die verrabbezakking en dierenbeulerij gestopt worden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ja, want was het niet zo dat je de mate van beschaving van een land af kon meten aan de manier waarop men in zo'n land met dieren omgaat? Of ehhh.... is dat selectief?

 • no-profile-image

  henk

  Geert Wilders heeft hier toch een denkfoutje gemaakt .
  De oplossing is niet bijvoeren maar het aantal dieren verminderen .
  Dus afschieten , maar daar scoor je niet mee .
  Ben bang dat de politiek toch weer begint over die verbindingszone en dan heb je dit probleem over 10 jaar weer maar dan dubbel zo groot .

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.