Home

Achtergrond

WikiLeaks: zaterdag belangrijke aankondiging

De klokkenluiderswebsite WikiLeaks komt zaterdag met "een belangrijke aankondiging'' in Europa.

Dat heeft WikiLeaks vandaag via de netwerksite Twitter laten weten.

Al dagenlang doen geruchten de ronde dat WikiLeaks circa 400.000 militaire documenten over de oorlog in Irak gaat publiceren. In de aanloop naar de mogelijke publicatie van de geheime documenten heeft de Amerikaanse regering de druk op WikiLeaks opgevoerd.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie deed WikiLeaks maandag af als een ,,dubieuze organisatie'' en drong er bij media op aan niets te publiceren uit de verslagen. Vrijdag stelde een zegsman van het Pentagon dat door het vrijgeven van geheime documenten de levens van Irakezen en Amerikaanse militairen in gevaar kunnen worden gebracht. Hij zei dat het materiaal niet tot nieuwe inzichten in de oorlog in Irak zal leiden.

Ook NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen waarschuwde vrijdag voor de gevolgen van het vrijgeven van geheime documenten. De site brengt met de publicatie levens van militairen en burgers in gevaar, aldus Rasmussen.

In juli publiceerde WikiLeaks 77.000 geheime documenten over de oorlog in Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.