Home

Achtergrond 181 x bekeken 2 reacties

Wijziging notering schaadt relatie met varkenshouders

De grote slachterijen in Duitsland hebben het vertrouwen van de varkenshouders ernstig geschaad.

Dat schrijft de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN in een open brief. Aanleiding zijn de recent doorgevoerde wijzigingen van de noteringssystematiek.

Dit houdt met name in dat hogere slachtgewichten worden bevoordeeld, maar dat er tegelijkertijd om hogere hamgewichten wordt gevraagd. De varkenshoudersbond valt met name over het feit dat de slachters dit eenzijdig hebben opgelegd. Onder de gewraakte bedrijven bevinden zich de ’grote drie’ in Duitsland: Tönnies, Vion en Westfleisch.

"Waar blijft de betrouwbaarheid", vragen de ISN-bestuurders zich in het schrijven af. "In het beeld dat de ondernemingen van zichzelf schetsen worden door u graag heldere parolen gebruikt zoals betrouwbare partnerschappen en dat u naast en dicht bij de boerenbedrijven staat. Steeds beklemtoont u ook de dialoog met de marktpartners. Deze zo vaak naar voren gehaalde dialoog hebben we bij de jongste golf aan aanpassingen van de vleesprijsbepalingsschema’s in de afgelopen weken echter pijnlijk gemist."

De wijzigingen werden zo kort vooraf bekendgemaakt, dat de varkenshouders nauwelijks een kans hadden om hun productie nog aan de nieuwe eisen aan te passen, betogen de ISN-bestuurders. "De gevolgen zijn ernstig", aldus de twee ISN-toplieden. "De varkenshouders zijn gedwongen om de varkens zwaarder af te leveren – zonder een meeropbrengst te kunnen halen, die wel nodig is om alleen al de gestegen voer- en productiekosten te compenseren."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer

    Tja, slachterijen slachten niet alleen varkens maar als ze kunnen ook hun leveranciers.....

  • no-profile-image

    varkens

    Eerst goed !! rekenen en controleren (weegbrug) en dan pas mouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.