Home

Achtergrond 203 x bekeken

Wetgevingsmachine gaat weer draaien

Voor vergadertijgers en fans van debatten breken in politiek Den Haag weer gouden tijden aan.

Na de debatten op dinsdag en woensdag over de regeringsverklaring is de Tweede Kamer vandaag begonnen met haar normale regime. Doordat het parlementaire werk de afgelopen maanden grotendeels stil kwam te liggen, ligt voor de volksvertegenwoordigers heel wat inhaalwerk te wachten.

"De wetgevingsmachine gaat weer draaien’’, vat Menno de Bruyne de situatie samen. De Bruyne is woordvoerder van de SGP-fractie in de Tweede Kamer en ook kenner van het Nederlands staatsrecht en parlementaire geschiedenis. Volgens De Bruyne kunnen de Kamerleden hun borst nat maken. "Al die debatten voeren en voorbereiden, dat wordt een hele hijs.’’

Normaal komt de Kamer goed op gang na Prinsjesdag, de opening van het parlementaire jaar. Maar op deze derde dinsdag in september was het nieuwe kabinet er nog niet. Weinig reden dus om met de demissionaire bewindslieden van Balkenende-IV uitgebreid te gaan vergaderen.

Die noodzaak was sinds de val van het kabinet, op 20 februari van dit jaar, al verminderd aanwezig. De regering struikelde over een eventuele verlenging van de militaire missie in Afghanistan. Door de val van het kabinet werden dit onderwerp en vele andere controversieel verklaard. Dat houdt in dat politiek omstreden of complexe zaken in de ijskast worden gezet en overgelaten aan een nieuwe regering.

Aftrap

Nu de parlementaire aftrap van het kabinet-Rutte achter de rug is, kunnen deze controversiële onderwerpen de ijskast weer uit. De nieuwe bewindslieden en de volksvertegenwoordigers kunnen zich dus bijvoorbeeld gaan buigen over de vraag of Nederland in Afghanistan een vorm van militaire bemoeienis moet houden. En of Defensie testtoestellen van de JSF-gevechtsvliegtuigen moet aanschaffen, of er een kilometerheffing moet worden ingevoerd en of de AOW-leeftijd moet worden verhoogd.

Het zal nog wel even duren voordat al die omstreden voorstellen echt in de Tweede Kamer liggen. In de tussentijd zal de Kamer tot het kerstreces vooral de begrotingen van de diverse ministeries behandelen. Die begrotingen voor 2011 werden al door de ploeg van Balkenende gemaakt en moeten nu worden besproken en goedgekeurd.

Normaal gesproken beginnen vergaderingen hierover vrij snel na Prinsjesdag, maar dit jaar is dat vertraagd. ,,In de compacte tijd die nog rest, moeten alle begrotingen nog worden afgehandeld. De wet schrijft voor dat dat in principe voor 1 januari moet gebeuren'', schetst De Bruyne. "In korte tijd zullen er dus veel vergaderingen worden uitgeschreven. Dat betekent veel avond- en nachtwerk. Dat was altijd al zo, maar nu zal dat nog meer zijn."

Overigens is het wel eens voorgekomen dat door tijdgebrek een begrotingsbehandeling pas in het nieuwe jaar werd afgerond. De bespreking van sommige begrotingen is donderdag uitgesteld. Sommige Kamercommissies, zoals van Buitenlandse Zaken, willen eerst duidelijkheid over de aangekondigde bezuinigingen voordat ze de strijd erover willen aangaan.

Los van de begrotingen zullen er ook meer gewone vergaderingen en spoeddebatten worden uitgeschreven, vermoedt De Bruyne. ,,Nu er weer een voluit functionerend kabinet zit, gaan de Kamerleden bewindslieden meer op de huid zitten. Ruzie maken met demissionaire bewindslieden had namelijk niet zo veel zin, want die stonden al met één been op het Buitenhof’’, memoreert de kenner. "Dus de start van het kabinet-Rutte betekent een feest voor de oppositie. Relletjes zullen zich weer sneller voordoen en binnen de kortste keren kan politiek Den Haag in vuur en vlam staan."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.