Home

Achtergrond

'Wetenschap en innovatie bij één ministerie'

Wetenschap en innovatie horen bij elkaar en moeten dan ook onder één ministerie blijven vallen.

Een aantal wetenschapsorganisaties schrijft dat in een brief aan formateur Mark Rutte en beoogd vicepremier Maxime Verhagen. Een woordvoerster van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bevestigde dat dinsdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Innovatiebeleid lijkt in het nieuwe kabinet een plaats te krijgen bij het ministerie van Economische Zaken. Wetenschap blijft zoals het er nu naar uitziet vallen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van OCW. De ondertekenaars van de brief, onder meer de NWO, de vereniging van universiteiten VSNU en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waarschuwen dat het geschuif met portefeuilles tot versnippering kan leiden.

CDA-leider Verhagen wordt in het nieuwe kabinet verantwoordelijk voor het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). Partijgenoot Marja van Bijsterveldt wordt minister van OCW. Hoe de taken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en innovatie precies tussen de twee departementen worden verdeeld, is nog niet duidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.