Home

Achtergrond 8 reacties

'Wees trotser op Nederlandse ambtenaar'

Nederlandse ambtenaren moeten hun trots terugkrijgen.

Dat stelt bijzonder hoogleraar Ron Niessen van de Universiteit van Amsterdam maandag op de site van het blad Binnenlands Bestuur.
Volgens Niessen, deskundige op het gebied van arbeidsrechts en bestuurlijke integriteit, wordt de ambtelijke status gedemoniseerd. "Het imago van ambtenaren is al tientallen jaren slecht", stelt de onderzoeker. "Dat krijg je met geen spons en zeemlap meer goed."

Een eeuw geleden maakte de ambtenaar nog een trots onderdeel uit van de overheid, aldus Niessen. "Maar wat zeggen de mensen tegenwoordig? 'Jij wordt betaald van mijn belastingcenten, dus je moet doen wat ik zeg!' Dat is onzin natuurlijk. Albert Heijn en Shell leven ook van mijn geld."

Volgens de wetenschapper is er een belangrijke taak weggelegd voor de minister van Binnenlandse Zaken. "Die moet overal in het land rond toeteren trots te zijn op het ambtenarenapparaat. Guusje ter Horst deed dit wel, maar te weinig. Haar voorgangers Bram Peper, Johan Remkes, Hans Dijkstal en Klaas de Vries heb ik het nooit horen doen."

Een ander probleem is dat de rechtspositie van de ambtenaren meer onder druk staat dan ooit. "Ze kunnen straks wegens politieke willekeur, religie of dubbele nationaliteit worden ontslagen", voorspelt Niessen. Hij vindt dat tornen aan de ontslagbescherming van ambtenaren een heilloze weg is. "Ambtenaren mogen niet de dupe worden van de willekeur van een bestuurder. Eduard Bomhoff zette als LPF-minister van Volksgezondheid zijn directeur-generaal aan de kant omdat hij niet met hem wilde samenwerken."

De bijzonder hoogleraar vindt dat de initiatiefwet van de Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA), die een einde maakt aan de extra ontslagbescherming van ambtenaren, een stap in de goede richting is. "Er zijn genoeg gedeputeerden of wethouders die niet door één deur kunnen met een directeur", stelt hij. "Hoge functionarissen die hun voorlichter, hun chauffeur of hun secretaresse niet lusten."

Niessen neemt vrijdag afscheid van de Universiteit van Amsterdam. Hij is verbonden aan de Ien Dales Leerstoel van de UvA. Daarvoor was hij 31 jaar lang in diverse functies werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oplettende

  Zo las ik vanmorgen in de krant dat door de versoepeling van bouwaanvragen de gemeenten legeskosten mislopen.
  Hierdoor zou afscheid genomen moeten worden van een aantal ambtenaren.
  Een soepeler bouwbeleid maakt de drempel om te ver/bouwen een stuk lager.
  Hierdoor gaan mensen eerder verbouwen en dat is goed voor de economie in ons land.
  Het mes snijdt dus aan 2 kanten: meer werk in de bouw en minder en minder ambtenaren.
  Een win win situatie dus.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat ambtenaren, als het bureaucratische gezicht van een onaanraakbare overheid, nooit populair zijn geweest is een feit. Maar niemand heeft mij ooit kunnen vertellen hoe de noodzakelijke overheidstaken zonder een ambtenarenapparaat deugdelijk en concientieus uitgevoerd zouden moeten worden. Kijk alleen maar naar de enorme mess die de postbezorging is geworden sinds Tante Pos geprivatiseerd werd! Het zijn trouwens echt niet alleen topambtenaren die soms door een bewindspersoon met een nog groter ego terzijde worden geschoven. VVD-er Van Aartsen ontdeed zich destijds met één pennenstreek van vele honderden ambtenaren en joeg die in de armen van Cees Veerman en Aalt Dijkhuizen. En we weten allemaal hoeveel de boerenstand daar wijzer van geworden is. Denk alleen maar aan de Mestwetgeving!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  We leven in een ambtenaren dictatuur. Het werkende deel van de bevolking zucht en kraakt onder de betutteling van die lui, en daar moeten we dan ook nog trots op zijn?

 • no-profile-image

  oplettende

  Ambtenaren hebben jarenlang een streepje voor gehad op de burger maatschappij.
  Dat daar een einde aan is gekomen is alleen maar goed.
  Met de steeds groter wordende bureaucratie hebben de ambtenaren het verlies aan waardering aan zichzelf te danken.
  Nu blijkt bovendien dat er flink bezuinigd kan worden op de ambtenaren dus er zijn er jarenlang veel te veel geweest die nodeloos veel geld hebben gekost.

 • no-profile-image

  exact

  Het is een open deurtje intrappen, maar hoe kan een gemiddelde ambtenaar nu trots zijn? Als ik mijn bedrijf een jaar run zoals de gemeente gerund wordt dan kan ik de boel wel opdoeken. Veel ambtenaren zijn compleet vervreemd van wat zich in de maatschappij afspeelt. Er wordt beleid om beleid ontwikkeld en met geld gesmeten. Dat ziet en weet iedere burger. Als er nu eens een flinke bezem wordt gehaald door het aantal ambtenaren en onzinnige regelgeving plus besluiten en het wordt merkbaar voor iedere burger, dan zal diezelfde burger als vanzelf waardering terug geven. De signalen die ambtenaren nu oppikken zijn niet meer dan een logisch gevolg van het door hen uitgevoerde beleid en de manier waarop ze dat doen. Hoe zouden ze in hemelsnaam trots kunnen zijn op zichzelf?

 • no-profile-image

  Leen

  Wat je al niet moet verkondigen om als "wetenschapper" te worden aangemerkt. Ondanks miljardeninvestering in automatisering nog nooit een efficiëntieslag gemaakt. Er moeten veel ambtenaren zijn die niet kunnen vertellen waarmee ze hun dagen vullen.

 • no-profile-image

  gert

  we zullen ze vertroetelen en dik in de watten leggen,veel primaire en secondaire arbeidsvoorwaarden,Abva Kabo de machtigste vakbond van Nederland

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Niks in de watten Gert. D'r kommen zware tijden aan voor die knoerendhard werkende toetsenbordpiloten. Droog ze dus maar af en ga er dan met werkhandschoenen en schuurpapier op los!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.