Home

Achtergrond 4 reacties

Week 43: weinig verbetering marktsituatie eieren

Het beeld op de markt van eieren is in vergelijking met de afgelopen weken vrijwel niet gewijzigd. De vraag en bestellingen zijn zeker niet slecht, maar de problemen blijven in de prijzen zitten.

Pakstations melden verder dat de vraag van de industrie ook niet bijster groot is en dat men zeker geen hoofdprijs wil betalen. Veel verwerkers beschikken over ruime voorraden eieren en hebben dus niet zoveel behoefte aan grote hoeveelheden

Het huidige marktbeeld is al tijdenlang zichtbaar en wordt veroorzaakt door het behoorlijk ruime aanbod van eieren. Gezien de nog steeds goede vraag naar eieren vanuit Duitsland, worden er weliswaar veel meer eieren naar onze oosterburen geëxporteerd dan andere jaren, maar er zijn vanwege de hoge opzetten zoveel extra eieren beschikbaar, dat het aanbod de vraag in ruime mate overtreft.

Het enige segment waar nog wel van een wat krapper aanbod wordt gesproken zijn de biologische eieren, maar dat aandeel is uiteraard beperkt van omvang.

Hoewel er in de afgelopen tijd wel degelijk veel oude kippen geruimd zijn, zijn er dit jaar per saldo in ieder geval duidelijk meer hennen aanwezig dan in 2009. Het afgelopen jaar waren er volgens het Koppel Informatiesysteem Pluimvee, gemiddeld 31,8 miljoen hennen in productie en dat was al beduidend meer dan in 2008. Bij de laatste meting van 1 oktober jl. telde Nederland ruim 33 miljoen hennen.

Indien er geen onverkwikkelijke zaken gebeuren, kan het bijna niet anders, dan dat de productie van eieren in 2010, maar zeker in 2011 recordhoogtes zal gaan bereiken.

Terug naar het huidige marktbeeld, kan dus de conclusie getrokken worden, dat er nog maar bar weinig verbetering in de situatie valt waar te nemen. Het enige positieve is, dat de prijzen niet verder dalen, maar volgens de pakstations op het peil van de afgelopen week blijven steken.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kip

  dus derk als is jou verhaaltje weer lees dan lees ik ook dat in 2011 nog meer eitjes op de markt komen dus nog lagere prijzen maar ik denk dat als de eierhandelaren zo doorgaan ze op het eind van 2011 geen eieren meer krijgen want dan is er nog maar één eierboer en dat is de raboboer

 • no-profile-image

  Suffe!

  Er zijn teveel kippen. Kip! Kan de handel niets aan doen!

 • no-profile-image

  boer

  Er zijn inderdaad teveel kippen, maar hoe komt dat? Omdat iedereen, analisten broeiers, voerfabrikanten, eierhandelaars en ook de boeren zelf een half jaar geleden nog dachten dat er zeker nog een paar goeie jaren kwamen i.v.m. de omschakeling. En wat doet iedereen, alles nog zo snel mogelijk vol plus de nieuwbouw ja dan heb je teveel kippen natuurlijk. Maar wie lijdt het meest onder deze lage prijzen? een keer raden. Volgens mij niet meer na voorspellingen luisteren er word altijd achter de feiten aangelopen. zie ook de voorspelling van de voer prijs in maart nog minstens een jaar dezelfde prijzen van toen!!!

 • no-profile-image

  omschakelen

  Ach iedereen weet toch dat je bij elke omschakeling meer legkippen gaat houden om dit te financieren. De prijsdruk naar beneden zal alleen maar toenemen. Bovendien door klimaatverandering steeds meer slechte oogsten dus duurder voer. Nee de komende jaren zal op het ei niks worden verdiend. Alleen de handel zal verdienen, de boer niks.

Of registreer je om te kunnen reageren.