Home

Achtergrond

Week 43: prijs kuikenvlees onder druk

De situatie op de markt van kuikenvlees zou volgens de meeste slachterijen en handelaren nog steeds wel tegenvallen. De vraag naar vers kuikenvlees is niet echt slecht, maar de problemen zitten meer in de prijzen die men weet te realiseren. Dat geldt niet alleen voor vers kuikenvlees, maar ook de diverse diepgevroren kuikendelen staan wat onder druk.

De prijzen van de bevroren kuikenbouten bijvoorbeeld, waren de afgelopen veertien dagen bijzonder moeilijk op peil te houden en deze lagen met ongeveer € 0,90/kg al op een laag peil. Deze week is er wel iets meer vraag, met beperkte prijsstijgingen, maar men realiseert voor deze soort hooguit € 0,92/kg. De prijzen van hele kuikenpoten neigden de laatste twee weken ook wat te dalen, maar men weet deze nu in ieder geval nog in prijs vast te houden.

Ook de afzet van filet valt wat tegen en het lijkt erop dat men daardoor opnieuw gedwongen wordt, extra product in te vriezen. Op zich is de huidige marktsituatie voor deze tijd van het jaar niks bijzonders, want na de zomerperiode waarin de barbecue een belangrijke rol speelt, is het normaal dat de volumeafzet wat minder groot wordt.

Daarnaast is het aanbod ook redelijk groot van omvang, omdat enerzijds de opzet van jonge kuikens in de afgelopen maanden zeker niet gering was, maar in een wat koudere periode, groeien de kuikens ook weer wat sneller en dat heeft effect op het uiteindelijke aanbod in kilogrammen.

Een lichtpuntje lijkt het aanbod vanuit derde landen en dan vooral uit Brazilië te zijn. Volgens een aantal handelaren zou het vanwege oplopende prijzen steeds minder interessant worden om product vanuit dit land te importeren. Dat heeft in ieder geval positieve effecten op het aanbod in de gehele EU.

Dit is al enige tijd merkbaar, want de totale EU importeerde in de periode januari tot en met juli van dit jaar 278.000 ton pluimveevlees vanuit Brazilië en die hoeveelheid is daarmee met 17% gedaald, vergeleken met dezelfde periode van 2009. Het valt nog niet met cijfers te staven, maar gezien de berichten vanuit de sector, lijkt het erop, dat de import na de eerste 7 maanden van dit jaar zeker niet sterk is uitgebreid.

Licht puntje, dat wel, maar feit blijft dat de marges voor de slachterijen zeker niet bijzonder zijn en dat is voor de pluimveehouder geen goed nieuws, want daardoor zal er nauwelijks ruimte zijn om de levendprijzen te verhogen. Dat zou gezien de sterke stijging van de voerprijzen eigenlijk wel nodig zijn, temeer omdat ingewijden verwachten dat deze prijzen de komende maanden alleen maar verder zullen oplopen.

Deze week zijn de “vrije” kuikenprijzen als gevolg van het huidige marktbeeld dan ook weer naar beneden bijgesteld. De gemiddelde prijs voor lichte en zware kuikens daalde van € 0,81/kg vorige week naar gemiddeld € 0,78/kg deze week, het laagste niveau van dit jaar. De basiscontractprijs voor levering volgende week stabiliseert op € 0,745/kg.
(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.