Home

Achtergrond 217 x bekeken

Week 40: prijstendens eieren neerwaarts gericht

De situatie op de markt van eieren is in vergelijking met vorige week nauwelijks gewijzigd. Op zich is de vraag naar eieren niet echt slecht, maar vanwege het nog steeds behoorlijk ruime aanbod, lijkt de prijstendens deze week opnieuw verder neerwaarts gericht.

Daar komt nog bij, dat het nu zelfs moeilijk wordt om de 2e soort eieren voor een aanvaardbare prijs te verkopen, doordat de prijzen van de 1e soort eieren eigenlijk al veel te laag zijn.

De eiproducten industrie zit nog behoorlijk ruim in de eieren, zodat de vraag vanuit dit marktsegment ook niet bijzonder groot is. De afzet naar derde landen zou gezien het huidige marktbeeld met lage prijzen juist wat aan moeten trekken, maar ook hier vallen de volumes tegen, omdat er op mondiaal niveau blijkbaar eveneens ruim voldoende eieren beschikbaar zijn.

Het wachten is dus eigenlijk op een omslag in het marktbeeld. In de jaren 2005 t/m 2007 en ook in 2009 zijn de prijzen grofweg vanaf week 32 voortdurend opgelopen. 2008 vormde daarop een uitzondering, want toen liepen de prijzen pas vanaf eind november op. Er is dus geen echte zekerheid, dat de prijzen binnenkort weer gaan stijgen. Een wat kouder weertype zou wat dat betreft wellicht wat helpen, omdat dan de vraag meestal weer wat aantrekt. De tijd zal het leren.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.