Home

Achtergrond 317 x bekeken 4 reacties

Wat wil ZLTO nou eigenlijk?

De Zaak ‘Chris Hoeven’ brengt een onduidelijke ZLTO aan het licht.

Toen afgelopen maart het burgerinitiatief Megastallen-Nee voor een slot zorgde op de intensieve veehouderij in Brabant, was daarmee de Brabantse varkenshouderij niet meteen geheel aan banden gelegd. Er is de uitzondering voor zogenoemde lopende zaken, voor verplaatsers die al in de vergunningsprocedure zaten. Zij mogen blijven rekenen op een bouwblok van tweeëneenhalve hectare.

Aan de andere kant zijn er de 150 varkensbedrijven met grootschalige uitbreidingsplannen in de daarvoor aangewezen gebieden in Brabant, die zich de pas afgesneden zien. Ten onrechte, vinden ze. In deze Boerderij zetten we de schijnwerper op een van hen, Chris Hoeven. Hij heeft 2.000 zeugen en wil bijbouwen voor 4.000 zeugen plus biggenopfok in LOG Langereijt, gemeente Oirschot.

Hoeven vindt dat zijn plannen thuishoren in de categorie ‘lopende zaken’ en dus uitgevoerd moeten kunnen worden. Om zijn zaak toe te lichten had hij twee weken geleden B en W en raadsleden van Oirschot te gast, zodat die konden horen over de zegeningen van dit type megastal.

Niks mis mee als een ondernemer geen gelegenheid onbenut laat om zijn zaak te bepleiten. Laat de overheid maar aangeven waar op enig moment de grenzen liggen.

Maar waar je vraagtekens bij kunt plaatsen, is de positie van ZLTO. In maart vond ZLTO dat ‘deze bedrijfstak zijn grenzen heeft bereikt, misschien zelfs overschreden’. Vreemd dat dan op de bijeenkomst bij Hoeven een beleidsmedewerker van uitgerekend ZLTO moet betogen dat gemeente Oirschot zich door de provincie niet de kaas van het brood moet laten eten, maar zelf moet uitmaken wat te doen met de aanvraag voor de bouw van een stal voor 4.000 zeugen. In de gegeven situatie kan dat optreden moeilijk anders worden gezien dan als ZLTO-steun voor zo’n grote stal.

Onduidelijk is nu wel waar de ZLTO voor staat: het Gezinsbedrijf Plus, de megastal of voor allebei.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onno

  Waar ZLTO of LTO in het algemeen voor zou moeten staan is de landbouw..Als iemand 4000 zeugen wil gaan houden,moet dat kunnen, mits hij aan alle voorwaarden op milieu en diervriendelijkheids gebied voldoet. Kan niets mis mee zijn.
  Als LTO niets van de landbouw snapt, hoe moet de consument dat dan doen?
  Als de LTO zelf mee doet aan stemmingmakerij, hoe moet de landbouw in Nederland zich tegen organisaties als Wakker Dier verweren?

 • no-profile-image

  agrarisch ondernemer in de sector dierveredeling

  Citaat van Hans Huijbers in laatste uitgave "varkens" ; "varkenshouder heeft het negatieve imago aan zichzelf te danken".
  En dan volgt een opsomming wat de varkenshouder allemaal verkeerd heeft gedaan, Huijbers legt de schuld wel heel gemakkelijk neer bij de individuele boer.
  Zo ook de reaktie van Huijbers op het manifest van Wakker Dier over de melkveehouderij. Huijbers vind dat de grens is bereikt aan het houden van koeien het jaarrond op stal. Heeft ie een pr cursus gehad of zo? Zo van; neem de schuld op je en ga in gesprek....
  In gesprek met wakker dier etc??
  Nee Hans, de schuld afschuiven op de individuele boer is wel erg gemakkelijk, neem je verantwoordelijkheid, en kom eens echt op voor de belangen van je leden. Bedrijf eens echte pr, en vertel gewoon eerlijk waarom de koeien het beste het jaarrond op stal kunnen staan. Als we de komende decennia de mensen willen voeden met eerlijk, veilig en betaalbaar voedsel zullen ze deze ontwikkelingen niet tegen moeten(kunnen) houden.

 • no-profile-image

  Hans

  Als ZLTO voor de boeren zou kiezen, dan zou ze aan Chris Hoeven moeten vragen: " Meneer Hoeven, nu hebt u al 2.000 zeugen en nou moet u er nog 4.000 meer bij hebben. En dat terwijl het voer voor uw varkens hier niet verbouwd wordt, de biggen of de vleesvarkens, of het varkens vlees wat u produceert hier niet geconsumeerd wordt, uw varkensmest afgevoerd moet worden, en de mensen die in de stal komen te werken waarschijnlijk uit Polen komen. Lijkt het u niet beter toe om deze 4.000 zeugen bijv. in Polen, of, zo de RABO wil, Hongarije of Oost Dld te gaan houden? Daar is ruimte om uw voer te verbouwen, uw mest verantwoord te kunnen plaatsen, en de mensen die in uw stal moeten werken, wonen daar al. De afstand naar uw consument is even ver als vanuit NL. Ziet u meneer Hoeven, we produceren in NL al 3 maal meer varkens dan we zelf nodig zijn, we hebben te maken met een burgerlijke publieke opinie die faliekant tegen is, en we zouden ipv u alleen 4.000 zeugen te laten houden ook 10 boeren kunnen voorthelpen die er 400 willen houden. Meneer Hoeven, als in de nabije toekomst de marktbescherming voor varkensvlees vanwege de vrijhandels akkoorden, met de Mercosur, eraf gaan en de rentabiliteit van de varkenshouderij in NL nog minder wordt dan wat ie nu al is, Meneer Hoeven, wat vind u dan wat het argument van de gemeente Oirschot moet zijn om uw aanvraag te honoreren? Wat heeft uw onderneming nog met boeren te maken? Petje af voor u als ondernemer meneer Hoeven, dat u de RABO/ING of wie dan ook, nog zover weet te krijgen? Leo Tolhuijsen, ik ben het helemaal met je eens, Hoeven weet donders goed wat ie wil, ZLTO is de weg kwijt.

 • no-profile-image

  onno

  En ziedaar Hans, dat is exact de reden waarom de consument anti alles is, omdat de landbouwvertegenwoordigers ook zelf tegen ondernemerschap zijn. Niets mis mee, maar zeg dat dan ook.
  Een zeer vreemde redenering vind ik het wel, als Phillips of laatst Organon, Nederland uit wil schreeuwt iedereen moord en brand. En die laatste 2 bedrijven exporteren het merendeel ook.
  De landbouw is zo'n eenvoudig speelballetje van de politiek, omdat ze zelf niet eens weten wat men wil. Verdeel en heers....

Of registreer je om te kunnen reageren.