Home

Achtergrond 1534 x bekeken

Warm eten tussen de bedrijven door op het aardappelland

Akkerbouwer Michiel Bouma (rechts), zijn broer Robert (in rode overall) en hun medewerkers René van den Heuvel (links ) en Sander Kok genieten van de warme maaltijd op hun perceel aardappelen in het Friese Bantega.

De akkerbouwers gunnen zich geen tijd de maaltijd thuis te nuttigen. De maatschap Bouma-Holtslag heeft 125 hectare op verschillende locaties. Nog een kleine 30 hectare aardappelen moet worden gerooid. Nu het weer goed is benut Bouma elk uur om het gewas te oogsten. De vier zijn van ’s ochtends half zeven tot ’s avonds elf uur op de aardappelrooier te vinden. De omstandigheden variëren van perceel tot perceel. ”Als je honderd meter verder bent, zak je tot de assen weg. Daar kun je niet rooien”, vertelt Michiel Bouma. Foto Alex de Haan

Akkerbouwers zetten alles op alles om de oogst binnen te krijgen. Zo ook in Dronten, waar vier rooiers tegelijk op een perceel actief zijn. De uienoogst ligt door de weersomstandigheden ver achter op schema. Normaal liggen de uien begin oktober allemaal in de schuur. Op dit moment is naar schatting 40 procent van het totale areaal gerooid, terwijl 30 procent ook ingeschuurd is. De opbrengst van de uien is door het moeizame groeiseizoen ook minder dan vorig jaar. Volgens schattingen ligt de opbrengst per hectare 15 procent lager. Foto Axipress

Loonwerker Jan van Lingen verdeelt het gras over de kuilbult van melkveehouder Wytze Grijpma in  Warfstermolen. De melkveehouder haalt komende dagen het laatste gras van het land. Vooral de kwaliteit van de laatste sneden laat volgens hem te wensen over. Oorzaak is het onbestendige weer. ”Het wordt dit keer zeker geen superproduct”, vertelt hij over zijn laatste snede. Wat meer zon had volgens hem al veel uitgemaakt. ”Het gras is niet droog genoeg, nog erg groen en mist de geur.” Foto Roelof Stroetinga

De oogst van Bartina-pootaardappelen in het Friese Langweer van maatschap De Bont uit het Flevolandse Rutten is goed op gang. ”Over het algemeen verloopt de oogst prima”, zegt Almar de Bont, die het akkerbouwbedrijf met zijn vader runt. Ze hebben 65 hectare pootgoed in Flevoland en Zuid-Friesland waar medewerkers helpen met de oogst. Nog een kleine 30 hectare moet worden binnengehaald. ”Sommige stukken komen we wat moeilijker door, maar daar gaan we gewoon later weer naartoe. Het is alle jaren gelukt, dus zal het nu ook lukken om de oogst binnen te krijgen”, zegt De Bont vol vertrouwen. Kwaliteitsproblemen doen zich amper voor. Foto Alex de Haan

Willem Doorn (rechts) sorteert komkommers met een groep medewerkers. De Noordoost-Veluwse tuinder teelt op 1,5 hectare komkommers die via telersvereniging BOF worden verkocht aan een Venlose handelaar. ”Door Spanje en Marokko nu op de markt komen, ligt de prijs aardig wat lager dan normaal”, aldus de teler. Doorn teelt, op 250 vierkante meter, ook paprika, tomaten en aubergines. Foto Ruud Ploeg

Vervuild slib heeft in het Hongaarse Devecser grote schade aan landbouwgewassen veroorzaakt. In een aluminiumfabriek in het nabijgelegen Ajka, op 160 kilometer ten westen van de hoofdstad Boedapest, brak maandag een reservoir waardoor er zo’n 1,1 miljoen kubieke meter rood, giftig slib wegstroomde. De ramp heeft vier mensenlevens gekost. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.