Home

Achtergrond 412 x bekeken 90 reacties

Wakker Dier pleit voor nieuwe naam scharrelei

Scharreleieren moeten schuureieren gaan heten.

Dat meent actiegroep Wakker Dier. De actiegroep stuurt een brief met een verzoek om scharreleieren in het vervolg schuureieren te noemen naar minister Verhagen van het ministerie van ELI. De actiegroep komt tot deze mening naar aanleiding van de uitkomst van de verkiezing Grootste Liegebeest 2010. De consument kreeg in deze door Wakker Dier georganiseerde verkiezing de gelegenheid de meest misleidende reclame op het gebied van dierenwelzijn aan te wijzen. De term scharrelei werd door de consument als meest misleidend aangewezen.

In vergelijking met de term scharrelvlees van kippen, runderen of varkens is de term scharrelei misleidend volgens Wakker Dier. De dieren waarvan scharrelvlees afkomstig is, komen wél buiten, maar de kippen die de huidige scharreleieren leggen komen dat niet.

Wakker Dier wijst er verder op dat in de meeste Europese landen de scharreleieren anders heten. Ze heten bodemei, of schuurei in veel landen. Wakker Dier denkt dat als de term scharrelei verdwijnt, de consument meer zal kiezen voor eieren afkomstig van vrije uitloopsystemen. In de ogen van Wakker Dier is de term scharrelei er één van de oorzaken van dat het percentage scharreleieren in Nederland (meer dan 40 procent) zo groot is in vergelijking met het aandeel van vrije uitloopeieren (ongeveer 15 procent).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  @ vraagteken: Misschien kan jij voortaan eens gedeisd houden voordat je telkens die onzin typt. Je hoort de PartijvoordeDieren nooit over Halal slachten?????? http://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/2459 En voor het geval je er nog meer over wilt weten wat het standpunt van de PvdD is: http://www.google.com/cse?cx=002671404072649245037%3Aj5-vvbr36de&q=halal&cof=FORID%3A0&siteurl=www.partijvoordedieren.nl%2F Genoeg interessant leesvoer voor het vraagtekentje.

 • no-profile-image

  Hans

  "Geld verdienen is een hoger goed geworden dan het hanteren van ethische normen.
  Kalverslachterijen op de Veluwse Bible belt , waar de eigenaars én de werknemers normaliter
  niets moeten hebben van islamitische invloeden, halen zonder enig probleem imams binnen , om hun kalfsvlees op te laten dragen aan Allah." -------Partij voor de Dieren

 • no-profile-image

  Gert

  nee, binnenei en buitenei als naam dekt de lading niet. Hoe weet je nu of het ei van een kip is of niet?

 • no-profile-image

  Andre

  @Gert, misschien kun je je ogen openhouden als je eieren koopt. En anders neem je een plaatje van een kippeei mee van huis en je zoekt iets wat er het meeste op lijkt. Ik vind het gewoon veel belangrijker of het ei van boven de rivieren komt, of niet. En vooral ook welk voer het kip gekregen heeft. Dus daarom is het het beste als iedereen kiest voor: Zuidmaisei.

 • no-profile-image

  ??

  Waarom publiceert de 'Boerderij' uitkomsten van dit soort 'waardeloze' onderzoeken, alleen mensen die verder niets beters te doen hebben vullen zoiets in. Zijn belangrijkere dingen om over te publiceren dacht ik zo, of anders, gewoon niets publiceren

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat dacht ik dus niet Calimero. De 'scharreleieren' die in de winkel verkocht worden zijn in feite eieren uit hele grote kooien. Kooien namelijk met de afmeting van een stal! Want leg jij maar eens tien velletjes A4 papier op de vloer en meet dan de totale oppervlakte daarvan eens op. Ik zal je uit de droom helpen: ieder kip heeft in de stal precies een paar vierkante centimeter méér dan de omvang van een A4tje! Ik noem dat klantenbedrog! Weet je, er zit zélfs een verachterlijk staaltje van boerenslimmigheid achter. Want door de hennen los in de stal te laten lopen wordt er veel ruimte bespaard waardoor het stalrendement per kip hoger is dan bij de kooimethode. Kortom: méér rendement en toch een hogere productprijs. Maar nauwelijks méér welzijn voor de dieren! In mijn dossiers 'de Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie' is te lezen hoe eiergroothandel De Boed destijds miljoenen Kooieieren omkatte en op de markt bracht als (veel duurdere) Scharreleieren. Ook al een staaltje om de consument te belazeren. Hoewel de boer/producent daar natuurlijk niks mee te maken had en eveneens door de groothandelaar benadeeld werd! Jij vindt het natuurlijk weer 'linkse aktie' om 100% duidelijkheid te eisen voor de producten die door de consument gekocht worden. Nou laat ik je dan dit zeggen: het leeuwendeel van de consumenten zijn gewone burgers die met links-rechtsgeouwehoer helemaal niks van doen hebben. Het zijn gewoon de burgers die, door jullie producten te kopen, ervoor zorgen dat er inkomen verdiend wordt. En dat moet op een zo open en eerlijk mogelijke wijze gebeuren!

 • no-profile-image

  ella

  Maak je niet sabbel, Berry. De linkse meute moet zich voorlopig stil houden onder dit kabinet. Overigens heb je helemaal gelijk.

 • no-profile-image

  Maak 't

  De naam scharrelei is inderdaad niet goed. Een ei scharrelt immers niet.

 • no-profile-image

  dier

  Ja, ik kan ook wel zien dat het geen struisvogeleieren zijn.. waar ziet u een burger eigenlijk voor aan ?

 • no-profile-image

  dier

  Zinnig overleg dit. Heeft u ook argumenten ?

 • no-profile-image

  gert

  met een ei uit de batterij minder kans op salmonella

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Met salmonella uit de batterij méér kans op buikloop!

 • no-profile-image

  Kip

  Met buikloop op dit forum meer kans op onzin. Breek de dag, tik een eitje. Laat die kippies toch scharrelen (ooit een haan horen beweren dat-ie vroeger een uilskuiken was?).

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Woon ik hier of woon jij hier Utrechtenaar? En wat anders is een boek met een papieren rug dan een paperback! Je kunt maar ergens aanstoot aan nemen. Nihilist!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Louisa, in de veeindustrie (inderdaad vooral een mannenwereld met maar weinig vrouwelijke ondernemers) tellen mannelijke dieren alleen maar mee als ze hoge KI-fokpremies opbrengen of voor behoud van de eigen bloedlijn gebruikt worden. Verder is het ballast waar men zo snel mogelijk van af ziet te komen. Haantjes worden inderdaad gehakseld, biggen onverdoofd gecastreerd, stierkalfjes en geitebokjes vetgemest et cetera. Doordat letterlijk aan alles wat er zich op een boerenbedrijf afspeelt een prijskaart hangt, wordt er ook letterlijk overal op bezuingd om de kostprijs van het geproduceerde product zo laag mogelijk te houden. Ik ben er welhaast zeker van dat daarin ook de ware oorzaak van talloze stallenbranden ligt. 'Penny wise but pound stupid', noemen de Engelsen dat!

 • no-profile-image

  Vliegende Volckert

  Kabinet-Spotvogel oefent vast op dit forum, ff geen onzin insturen jongens

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Hans heb jij enig idee hoeveel eeuwen het heeft geduurd voordat er uberhaupt één bijbel verkocht werd?

 • no-profile-image

  Rein

  Het is zo fijn - een kip te zijn / maar wat een pech - ik hoor Hansje zeg / wat nu te doen - ik geef hem een zoen / dag Hans hier is een ei - dan word je vast wel weer blij. Tok tok tooook tok tok tok t t tok tok

 • no-profile-image

  fer

  ik snap die hele ophef niet. als een kip in een schuur word gehouden is het toch normaal dat zo'n ei schuurei heet. en als zo'n kip naar buiten kan vrije uitloop ei. is dat nu zo moeilijk? ik ben blij dat wakker dier er is . er zijn nog zoveel misstanden in de bio industrie.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het lijkt mij erg simpel. Kippen die alleen maar binnen scharrelen leggen STALEIEREN en kippen die vrije uitloop hebben leggen BUITENEIEREN! Niets meer en niets minder. Dan kan een bedrijf als Kwetters meteen van de hele batterij onzinnamen die in hun assortiment zitten een mega-omelet bakken.
  In de segmenten maiseieren of viergraneneieren hoeft daaraan namelijk alleen maar STAL of BUITEN toegevoegd te worden. dus STALMAISEI of VIERGRANENBUITENEI. Dan weet iedere consument wat er gekocht wordt.

 • no-profile-image

  Karin

  Vogens mij bestond de term 'scharreleieren' eerder dan de term 'scharrelvlees', dus laat dat maar lekker zo.
  Kippen in de vrije uitloop hebben het niet per definitie beter dan kippen in een schuur.

  Overigens kunnen veel mensen zich door de crisis echt geen scharreleieren meer permitteren en kiezen voor het goedkoopste: kooieieren. Laat Wakker Dier ook eens aan de mensen denken en wat realistischer zijn!

 • no-profile-image

  trasher

  Beste hans waar kan ik subsidie krijgen?
  Ik ben zelf pluimveehouder en krijg net als varkenshouders geen subsidie. Waar haal je die flauwekul weg. Moet iedereen aan bioproducten? Is niet te betalen.Wat eet jij? Je bent zo tegen intensieve veehouderij dat je niets eet wat ook maar enigzins er mee te maken heeft.
  Vertel eens hoe jij je de dierhouderij voorstelt, mensen willen toch een stukje vlees en een eitje. Voor louise, ook de haantjes die overbodig zijn voor biologise hennen worden gedood. Het moet zo goedkoop mogelijk ja, anders gaat de supermarkt naar het buitenland voor de inkoop.

 • no-profile-image

  Rein de Vos

  Als je een ei eet, eet je de vroegere potentie op van een kip in wording. KANNIBALEN! kun je met je vingers nog niet afblijven van de kippe-intimiteiten.

 • no-profile-image

  Rein de Vos

  @Louisa: 1 groot hek met daarbinnen alle wakkere dieren en mensen door elkaar laten scharrelen. Waarom snappen andere mensen dat nou niet?

 • no-profile-image

  Piggie2

  Van al dat gelul van WD krijg ik ook een beetje last van 'vrije uitloop'. Ze zijn eerst jaren bezig om ons(consumenten) er van te overtuigen dat kooieieren in de ban moeten en alleen scharreleieren moeten kopen en nu alle supermarkten om zijn en er bijna geen kooiei meer te krijgen is zijn ze nu bang hun 'baan' te verliezen en dat ze niks meer ze zeiken hebben en beginnen ze het hele verhaal opnieuw en nu moeten scharreleieren in de ban??? Waar eindigt dit? Wat kunnen we doen tegen WD? Wanneer worden ze eindelijk wakker? Wanneer gaan ze zich bezig houden met het welzijn van de mensen? Kunnen we die subsidies voor al deze onzin niet beter aan de armlastigen mensen in ons land geven? Kunnen die misschien wel bio produkten kopen en is iedereen blij. Hoewel volgens mij zijn ze bij WD nooit blij en zullen ze hun(en onze) tijd blijven verdoen met dit soort terrorrisme.

 • no-profile-image

  e

  wakker dier moet niet zeuren, een scharrelei komt van een kip die scharrelt en er staat nergens dat dit binnen of buiten gebeurd.

 • no-profile-image

  ??

  @Hansje, Denk dat je menig iemand vraagt,zich de viskom meer kan heugen dat enig feit van actie tegen Hallal slachten!
  Dus wat bazel je nu?

 • no-profile-image

  Ella

  @Hans, ik ga je raad direct uitvoeren. Ik ga jou discrimineren. Geweldig is dat. Dieren hebben het immers veel moeilijker dan jij.

 • no-profile-image

  burger

  ??, het rondeelei, zojuist nog gekocht bij de AH. (Persoonlijk vind ik deze benaming voor de consument wel niet echt duidelijk.)

 • no-profile-image

  dier

  Wakker Dier heeft gelijk. De naam is misleidend en dat past de sector. Bij scharrelei denkt iedereen aan buiten scharrelende kippen. De consument vooral niet teveel informeren.

 • no-profile-image

  Hans

  De Pestvogels van Veerman en Wachten op de Pandemie. Twee boeken waar nog meer reklame voor gemaakt is dan de bijbel, alleen niet zoveel gelezen!

 • no-profile-image

  Hans

  Katja, ik wel ja. En vele met mij. Daarom luisteren veel mensen ook niet naar de Spotvogel. Want een ezel stoot......je kan hem zelf wel afmaken!

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Oké Hans, maar weet je ook hoelang het vervolgens duurde voordat men begreep dat alle sprookjes in dat boek absoluut niet letterlijk genomen moeten worden?

 • no-profile-image

  ikke

  voor de consument is het NIET duidelijk blijkbaar, geef toe bij de term scharrel heb je geen beeld van een kip in een bom-volle schuur.
  gouda kaas mag je ook niet zomaar meer overal produceren(logisch), maar waarom wel de term scharrel overal op plakken, het is voor de consument niet duidelijk, en dat is toch wel gegene die het produkt afneemt.
  eerlijke concurentie en noem het ei zo , zodat duidelijk waar het kippetje loopt of niet!

 • no-profile-image

  Wilbert

  @Louisa: je hebt toch geen haantjesgedrag? Wie gaat al die eieren trouwens schuren, da's me nogal geen werk

 • no-profile-image

  Louisa

  Eerlijk gezegd kan ik de enorme gebouwen hier waarin de "scharrelkippen" gehouden worden niet bepaald "stallen" noemen... eigenlijk zijn het ook nieteens schuren. In mijn ogen zijn het gewoon loodsen, meer niet, afschuwelijk lelijk platteland-ontsierende loodsen, die dus zowel esthetisch lelijk zijn als moreel... maarja de meeste consumenten denken nog dat kippen wel in schuren/stallen gehouden worden dus "schuurei" is het duidelijkst...

 • no-profile-image

  ??

  Voor onze dierenvrienden?
  Trouwens kwam de term "scharrelei" niet van hun!
  http://www.animalfreedom.org/paginas/column/verenpikken.html

 • no-profile-image

  burger

  ?? de tekst van je bericht is gedeeltelijk weggevallen, maar ik zie dat je weer links hebt geplaatst naar wakkerdier.nl. Blijkbaar hecht je veel waarde aan hun kennis.

 • no-profile-image

  Auke Wiersma

  Laten we wel realistisch blijven. Zonder organisaties als wakkerdier zou het dierenwelzijnsniveau in nederland stukken lager liggen dan dat nu het geval is. het is misschien niet altijd leuk om te horen maar zij leggen wel vaak de vinger op den zere plek. Of we dat nu leuk vinden of niet. We mogen best kritisch naar het algehele dierenwelzijn kijken en daar hebben we tot nu toe steeds de hulp voor nodig gehad van wakkerdier om ons letterlijk wakker te schudden. Daar waar het van binnenuit onze organisaties niet lukt om kritisch genoeg te zijn-- oftewel de slaapstand.

  Auke

 • no-profile-image

  ??

  @Auke, je spreekt als burger neem ik aan?
  Wat is welzijn? Die vraag is echt niet te beantwoorden? Heeft een wildzwijn het beter dan het varken bij een boer? Vrijheid, word er geroepen, maar wat met de angsten van:genoeg voedsel?
  Welzijn uit Wakker Dier is, de mens projecteren in de situatie van het dier,maar is dat wel realistisch? Tuurlijk moeten we de dieren goed verzorgen!Maar dat is geen welzijn.

 • no-profile-image

  Louisa

  Wakker Dier pleit voor nieuwe naam scharrelei

  De term scharrelei werd door de consument als meest misleidend aangewezen.
  Scharreleieren moeten schuureieren gaan heten.
  Dit is alles wat WakkerDier zegt... ik begrijp de onderstaande kritiek niet erg. Het zijn toch schuurkippen? Wel, dus zijn het ook eieren uit die schuur, dus schuureieren. Prima naam en duidelijk.

 • no-profile-image

  Hanjo

  Luistert. Een kip is in staat om buiten (in de open lucht) te scharrelen. Zij is ook in staat om dit binnen (in een schuur) te doen. Dus die kippen leggen eieren met het predikaat scharrelei. Alle spielerei hierover is puur politiek, en dat past in het basisstraatje van Wakker Beest: die uilen willen dat ALLE VEEHOUDERIJ van rups tot nijlpaard uitgeband wordt. Laat dat iedereen duidelijk zijn. Dus straks geen karbonaatje meer, helaas, maar op een houtje bijten. Devolueren heet dat. Laat WD toch open kaart spelen. As we nou die club een frisgroen stukkie area aanbieden in Nieuw Zeeland of zo? Kunnen ze daar samen hokken en elkaar achter de oren kietelen.

 • no-profile-image

  Louisa

  Het bericht van Spotvogel van 14.39u kon niet beter geschreven worden en zo is het maar net. Openheid over de producten die je verkoopt inderdaad en t zijn volledig helemaal: schuureieren. Bij die openheid hoort eigenlijk ook nog dat bij de geboorte van kuikens voor de eierenindustrie, alle haantjes direct na de geboorte de versnipperaar ingaan of vergast worden. Haantjes gaan namelijk nooit eieren leggen dus zijn zij tot een overbodig en waardeloos product gemaakt in deze sector (moreel verwerpelijk) De gemiddelde consument weet dit niet, dus hierover ook graag openheid heren!
  Meer info zie http://www.waardelozehaantjes.nl/

 • no-profile-image

  ??

  @Burger, KOM EENS ZELF MET EEN OPLOSSING(die financiel ook werkt!), ohh ja jij wil Ot & Sien, wat let je? Louisa, jij van WD zal wel meer niet begrijpen, hoort bij jullie soort, geeft niks.
  Straks heet het Schuurei en is er weer iets nodig om tegen te trappen!

 • no-profile-image

  Louisa

  Logischdat @kiplekker op zn boerengat kan zitten... dat kan ie ook alleen maar omdat ie 1x per dag zn loods inhoeft, alles in die kippenloods is namelijk geautomatiseerd, geen omkijken naar zijn dieren, vandaar dat het @kiplekker ook niet snel opvalt dat zn schuur in de brand staat* als hij binnen bij moeders op zn Boerengat zit (zoals hijzelf schrijft) maarja t blijven schuureieren en daar ging het om.
  (*laat ik ook eens grof zijn he...)

 • no-profile-image

  lekker

  Burger, staat er ook op de verpakking dat er veel uitval is onder de kippen uit de ronddeelstal?

 • no-profile-image

  John

  Het is Penny wise, pound foolish, maar dat even terzijde. Als de eerder genoemde burger, maar ik zie het meer als consument ook bereid zou zijn om te betalen voor het product dan is er geen probleem en zal iedere pluimveehouder maar wat graag omschakelen. Maar zolang de consument geen 10 euro betaald voor een doosje eieren zijn de handen van de pluimveehouder gebonden en zal er inderdaad op de kosten gelet moeten worden. Dit zijn geen hobbyboeren, maar ondernemers die zelf ook brood op de plank moeten krijgen. Hypocriete boe-roepers hier. Trek de subsidie van Wakker Dier maar eens in, kijken of ze dan nog steeds blijven bestaan.

 • no-profile-image

  Hans

  @ John Barneveld: Geen onzin schrijven en eerlijk blijven. Wakker Dier krijgt GEEN subsidie! Dit in tegenstelling tot de bio-industrie die jaarlijks totaal honderden miljoenen euro's subsidies ontvangen. Laten we DAT nou eens stop gaan zetten. Dan valt meteen het hele gedrocht wat bio-industrie heet, om! Parasieten zijn het, al die bio-industrielen, die voortbestaan op subsidies en overleven over de ruggen van honderden miljoenen weerloze, mishandelde en vermoorde dieren.

 • no-profile-image

  chick

  Goed bezig, stichting slaapdier. Ik sticht, zij had gestochten. Ik scharrel, jij tokt. Ik wroet, jij lanterfantert. GA AAN HET WERK, STEL MENSEN wie moeten er voor jullie de rug krom werken? juist ja. Shame. Ga constructief meedenken in een groep waar de normale mensen bij elkaar komen en niet als kip zonder kop heen en weer rennen en wat tokken. Neem een voorbeeld aan degenen die niet reageren. Hun bijdragen graag gebundeld aanbieden aan minister.

 • no-profile-image

  kiplekker

  Je eet een ei of je laat het liggen,iedereen kan lullen tot ie een ons weegt ,ik doe wat ik denk dat goed is!Stelletje loosers hier die zitten bekvechten hoe een ei mag heten,donder op en ben blij dat er bijna gratis voedsel geproduceerd wordt!Verbeter de wereld en begin zelf een farm ipv alleen gal te spuien!Hoezo splitsing of 2 deling in de maatschappij?Het is triest dat de aanvallers op de voedselproducenten net zo erg zijn als geloofsidealisten in het kwadraat!Ze willen zelf de wereld veroveren met hooguit 1 miljoen bewoners die op een wolk leven en op een houtje bijten.Kortom snaveltjes toe en irriteer lekker verder!Wat lijkt het me trouwens erg om zo gefrustreerd te zijn zoals velen op deze site!!!!!Kom maar op met jullie gezellige reacties,ik ga er eens lekker voor zitten met een gezond batterij eitje gelegd door een kale kip die men lekker niet meer hoeft te plukken!

 • no-profile-image

  lizette

  je kunt natuurlijk weer gaan zieken omdat het wakker dier is maar 'scharrel' voor kippen die met 9 op een vierkante meter zitten is natuurlijk vrij absurd.

 • no-profile-image

  ??

  @Burger
  Ik hecht helemaal geen waarde aan hun, zie Elsevier over Halal slachten,waarom hoor je Thieme daar nooit over? 80 seconde minimaal lijdt een dier pijn,omdat het geloof dit wil en terwijl we het wettelijk verboden hebben? Maar ja....Thieme durft daar weinig publieke tegen aan te trappen.
  De link geeft aan, dat ze de scharrelpolitie zijn begonnen,waarom toen niet al de naam verandert eisen?????

 • no-profile-image

  Evert

  @Hey Hans, als alle mensen lid worden van de partij voor de dieren, wie blijft er dan over om lid te worden voor de partij voor de mensen? En welk beest zou zo aardig willen zijn om het op te nemen voor mensen, bijv. middels een partij in de Tweede Kamer?

 • no-profile-image

  Rein de vos

  Ik zie u aan voor kip.

 • no-profile-image

  Rein de Vos

  Neem me niet kwalijk, maar de discussie moet echt even op een hoger plan komen. We komen Wakker Dier enigzins tegemoet en schaffen dus de kippeschuren compleet af. De kippen mogen in Overijssel bivakkeren, die menselijke inwoners daarvan krijgen een woninkje in Gelderland. Daartegenover gaat Wakker Dier met plastic emmertjes de eieren opscharrelen in het bos. Zij het ei, en ik de kip.

 • no-profile-image

  koetje

  Maar wat was er nu eigenlijk eerder;de kip of het ei?

 • no-profile-image

  dier

  Ik snap niet, dat boeren zo'n probleem hebben met diervriendelijker produceren. Ze schoppen er alleen maar tegenaan i.p.v. proberen een betere manier te zoeken. Bovendien heb ik het idee dat ze de consumenten (die niet willen betalen..) heel dom willen houden, d.m.v. slechte informatie
  over productiemethoden. Mensen weten niet eens dat ze halalvlees eten.

 • no-profile-image

  Ella

  De PvdD discrimineert mensen t.o.v. dieren.

 • no-profile-image

  hans

  @vraagtekentje: leer eerst eens normaal Nederlands schrijven druktemakertje. @Ella: daar is helemaal NIETS op tegen! Dat zou nou een geweldige vorm van discriminatie zijn! Dieren hebben het immers veel moeilijker dan mensen. Zeker die in de bio-industrie-hel.

 • no-profile-image

  ??

  @Hansje toch, je bent zo erg, dat je de tweede wereldoorlog erbij moet halen, hoe serieus moeten we jou nu nemen? Zelfs een aanbod op het CAH, weiger je...

 • no-profile-image

  een hippe kip

  wakker dier scharrelt, laat ze toch 'ns een keer een ei leggen, en anders verbieden die boel.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Gun wakker dier hun plezier.
  Tracteer die lieden op een ei maar dan schier.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  rein de vos

  Ho even, meneer Dier. Bij scharrelei denk ik aan Wakker Dier, die dit zo nodig voor mekaar moest hebben. Laten we de consument juist informeren (belangrijk voor een lekkere cake en een smakelijke pannekoek) en op de verpakking vermelden dat het KIPSE EIREREN betreffen.

 • no-profile-image

  berry

  degene die iets verkoopt mag toch bepalen hoe dat het heet, in dit geval een scharrel ei en niet schuurei, kippen kunnen tog scharrelen daar is niks van gelogen

 • no-profile-image

  burger

  Ja Leen, het zal jou een rotzorg zijn wat voor leven die kippen hebben

 • no-profile-image

  Hans

  Katja, Ja dat weet ik!

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Ik weet het Hans, want ik zie al die zwarte kraaien hier ook iedere zondag langs kreupelen met die antieke paperback onder de arm geklemd. Des te meer bewondering heb ik voor mensen als
  Spotvogel, die de dingen gewoon helder bij naam noemen!

 • no-profile-image

  John

  Naar dat een grote groep mensen wordt geminacht. Nog naarder dat de Bijbel een antieke paperback genoemd wordt. Je kunt niet met alles spotten

 • no-profile-image

  kip

  Geen kip zo blij als op de legbatterij!

 • no-profile-image

  Gradus

  Probleem probleem, in 2012 is de legbatterij verboden. Jaren heeft WD hier tegen geageerd en consumenten geïntimideerd. Nu is men op zoek naar iets anders en schopt men bij voorbaat al alle kooiboeren die willen overschakelen maar tegen de schenen. Zo van: Je kunt wel overschakelen naar scharrel en enorm investeren, maar ook dan gaan we je weer dwars zitten! U bent gewaarschuwd!

 • no-profile-image

  ??

  @??.?? Verzin een andere naam,ik schrijf al tijden onder ??.??
  @Spotvogel 4.000 mensen nemen de moeite, hoeveel % van de bevolking is dat? Daarnaast is de burger een heel ander persoon dan die consument!

 • no-profile-image

  Leen

  Doe mij maar een EI uit een batterij!

 • no-profile-image

  John

  Inderdaad geen subsidie voor Wakker Dier. Mijn excuses en hierbij gerectificeerd. Dan vind ik het knap dat ze toch het hoofd boven water houden. Mensen doneren dus wel aan groene terroristen, maar gunnen het niet de veehouder.
  Subsidies houden trouwens ook jouw paprika, tomaat, komkommer en slaatje van eigen bodem in de supermarkt dus zolang de consument niet bereid is de eerlijke prijs te betalen, blijft dit nodig.
  Fair trade voor Afrika en Zuid-Amerika is hip. Fair Trade in Nederland blijkt minder interessant en hip voor onze marketeers.

 • no-profile-image

  Trader

  Sjoerd, dan noem ik jullie nu "Afdreigdier", dit nauw aansluitend op de wijze van actievoeren die jullie menen te mogen toepassen...

 • no-profile-image

  gert

  wakker dier is ook een misleidende naam

 • no-profile-image

  hendrik

  Het wordt tijd dat Wakker Dier zich zelf opheft. Wat een onzin weer; ik moet elke keer lachen als ik de acties van Wakker Dier lees.. De pluimvee sector is juist goed bezig!! compliment

 • no-profile-image

  SCHUURKIPPENhouder

  Erg laf van WD dat ze nu pas met dit bericht komen. Honderden bedrijven hebben besloten hun batterijstal om te bouwen voor een scharrelstal. De sector maakt een goede stap en meteen wordt het weer onderuit geveegd. Mijn opa, een man die alle ontwikkelingen in de pluimveesector heeft meegemaakt zei vorig jaar al: let maar op, als de batterij verdwenen is, gaat wakker dier weer naar nieuwe PROOIEN zoeken.
  Ik houd mijn kippen binnen, want ik wil maar één ding, een goed welzijn en een goede bescherming tegen ziekten,bacteriën en ongedierte. Dan moet je als boer je dieren niet naar buiten willen jagen.
  Ik vind het prima om scharreleieren in het vervolg schuureieren te noemen. Dan is het aan ons om het schuur ei te promoten. Maar laat Wakker dier dan alsjeblieft ophouden met het afkraken van onze sector.

 • no-profile-image

  Constructief meedenker

  We trekken een streep onder alle onderstaande onzin en gaan nog een poging wagen voor de benaming van het ei. 1) ei komt van kip, dus 'kip' zit in de naam. 2) een kip slaapt niet als-ie een ei legt, dus 'wakker' zit in de naam. 3) een kip kan wel of niet tokken als-ie een ei legt, dus ter precisiering moet 'tokkel' wel of niet in de naam zitten. 4) de leeftijd van de kip kan hoog of laag zijn, dus 'oud' of 'jong' zit in de naam. 5) de kip kan het ei gefabriekt hebben in zomer of winter, dus 'zomer' of 'winter' zit in de naam. 6) Een kip kan alvorens het ei te leggen, gescharreld hebben of gedronken hebben, dus 'scharrel' of 'drank' zit in de naam. 7) de kippeboer kan een linkse rakker zijn, of een rechte boer, dus 'kluns' of 'klasse' zit in de naam. Recapitulerend zal stichting Wakker Dier de volgende naam ter overweging behoren te nemen in hun promotie-team: KIPPEWAKKERTOKKELOUWEWINTERDRANKKLUNS-EI.

 • no-profile-image

  Hans

  Prima actie weer van Wakker Dier. Die mensen zijn echt goed bezig! Het is te hopen dat al deze acties snel leiden tot de totale ineenstorting van de bio-industrie. De naam "Hier-kleeft-moord-en-bloed-aan-ei" zou nog veel realistischer zijn geweest, maar iets te lang helaas. Misschien als ondertitel op de ei-dozen. Kan de pluimvee-industrie vast wel betalen met al die megasubsidies.

 • no-profile-image

  René

  Zonder de voedingsmiddelenindustrie is er niet genoeg eten voor een samenleving zoals wij die hebben waarin kansloze rukkers als wakker dier medewerkers kunnen zeiken over comsumptie dieren die de maatschappij moeten voeden. Mocht dit ze niet bevallen laat ze dan svp in land gaan wonen (Bv een 3e wereld land) waar alles nog puur natuur van het land komt. Stelletje Ei Lijders....

 • no-profile-image

  burger

  ??, wat wil je nou eigenlijk zeggen met dit artikel????? Enkele citaten eruit: 1. Sommige biologische boeren hebben er (verenpikken) nauwelijks last van. Maar vooral boeren die net zijn omgeschakeld van regulier naar biologisch, hebben het systeem vaak nog niet onder de knie. 2. Wat wel uitmaakt, is de manier waarop de dieren worden opgefokt Kippen die buiten rondscharrelen, pikken elkaar minder. 3. Verenpikken is onnatuurlijk en manifesteert zich bij te weinig leefruimte. Het bevestigt eens te meer hoe belangrijk het is dat dieren hun natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen. Dan kun je de snavels wel afkappen, maar dan pak je de oorzaak van het probleem niet aan.

 • no-profile-image

  Herman

  Wakker Dier is een organisatie van Talibanistische groene maffia culten. Hoe diep kan de geest van dergelijke lieden afdwalen. De pluimveesector die honderden miljoenen investeren in dierenwelzijn, een sector die in Nederland de legbatterij in de ban doet, en het pluimvee in de stallen de ruimte geeft om te scharrelen en te stofbaden.
  De regering doet er verstandig aan om dergelijke provocerende milieuclubs die haat en verdeeldheid zaaien,door het verstrekken van eenzijdige en valse informatie,de subsidie in te trekken. En er een groot slot aan hangen.Zo kan het niet langer in B.V. Nederland.

 • no-profile-image

  Scharrelkip

  Tjonge jonge wd slaap lekker verder en breng jullie organisatie beter op orde en weet waar je over praat. Bv. freiland en bodenhaltung zijn mooie woorden, maar helaas kan dat in het nederlands niet. Een schuurei mag je dan ook wel vertaling bij doen. Stel je voor dat iemand gaat denken dat wij onze kippen daar aan het schuren zijn. Wij laten ons wel weer opnaaien door dit soort berichten.

 • no-profile-image

  Henk

  Een kip die buiten scharrelt legt zijn ei niet buiten maar binnen,hij kan pas naar buiten als alle eieren van die dag binnen zijn gelegd.Een kip die buiten of binnen scharrelt legt zijn ei altijd binnen,zo werkt nou eenmaal het systeem,dus alle eieren zijn volgens wakker dier schuureieren.

 • no-profile-image

  hoho

  scharrelen met 9 dames op 1 m2? wie eerst?

 • no-profile-image

  Bouwhuus

  Wakker dier heeft nooit over de benaming scharrelei geklaagd toen ze voor de supers demonstreerden om het kooiei uit de schappen te halen en het scharrelei te promoten. Het lijkt er op dat, nu er geen kooieieren meer in de winkels te koop zijn, het scharrelei de pineut is. Was het niet beter geweest om eerst eens met de sector en de handel te praten over de uitkomst van de enquete. En dan met een eventuele nieuwe benaming te komen, in plaats van weer de sector in een kwaad daglicht proberen te zetten. Ik had begrepen dat de belangenorganisaties de deur al opengezet hadden voor overleg met wakker dier. Want hier schiet niemand wat mee op.
  In Canada heten scharreleieren freerun-eggs vertaald is dit vrijloopeieren mischien is dit een betere benaming.

 • no-profile-image

  ??

  @Spotvogel, in welk tijdperk leef jij?
  "biggen onverdoofd gecastreerd"
  Van de week nog hier gelezen, overvloed van niet ge-castreerde varkens.
  Als je klokje even vooruit wil doen? Naar Oktober 2010.

 • no-profile-image

  Patrick

  Scharrelen, ow. gel. (ik scharrelde, heb gescharreld), wroeten, krabben (als de hoenders); langzaam en moeijelijk loopen. *-, bw. zamenscharrelen, bijeenkrabben.

 • no-profile-image

  lizette

  ik zie wel brood in: kippewakkertokkelouwewinterdrankkluns-ei.

 • no-profile-image

  ??

  @Burger, vroeg ook Economisch en dat is nog niet 100% bij ronddeel en bedenkt zelf iets! Ipv Trappen.
  WD was de scharrel"politie" gestart, waarom toen niet direct naam wijzing geeist,omdat WD niet met open agenda speelt!
  http://www.wakkerdier.nl/persbericht/188/Wakker_dier_start_%E2%80%98scharrelpolitie%E2%80%99/
  http://www.wakkerdier.nl/persbericht/463/scharrelpolitie_Wakker_Dier_betrapt_Hanos/

Laad alle reacties (86)

Of registreer je om te kunnen reageren.