Home

Achtergrond 3 reacties

Wageningen werkt aan alternatieve eiwitproducten

Onderzoekers van Wageningen Universiteit werken samen met de Nieuw-Zeelandse Massey University aan de ontwikkeling van nieuw vlees: een mengsel van dierlijk vlees en plantaardige eiwitten.

Dat meldt het Wagenings universiteitsblad Resource. Hoogleraar diervoeding Wouter Hendriks geeft leiding aan het project. Hij zegt dat het idee is om goede plantaardige eiwitten in het vlees te verwerken, zodat het net zo voedzaam blijft. Het eindproduct moet net zo smaken als vlees, er uitzien als vlees, bakbaar zijn en hetzelfde mondgevoel bij de consument te weeg brengen.

Hendriks denkt niet alleen aan vermenging van vlees en plantaardig eiwit. Ook voor melk kunnen plantaardige vervangers ontwikkeld worden. Nu gebeurt dat nog voornamelijk op basis van soja-eiwitten. "Maar op den duur zijn algeneiwitten misschien geschikter. Je kunt dan een nieuw soort melk maken, met dezelfde smaak, structuur en mondgevoel."

Hendriks zegt dat hoogwaardige eiwitten doorschuiven in de keten naar de mens. Andere minder hoogwaardige eiwitten moeten geschikt gemaakt worden voor diervoeding. Hij denkt daarbij ondermeer aan algen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  @ De wijzen uit het zuiden: Nee, niet de 'weereld' op z'n kop. Voedselproduktie "door middel van" of "ten koste van" dieren stuit op steeds meer maatschappelijke weerstand met daarbij een toenemende voorkeur voor plantaardige vervangers ( of zeer laagwaardige "dierlijke" organismen) zoals reeds ook al toegepast in biobrandstofffen.

 • no-profile-image

  wijzen uit

  de weereld op zijn kop over 10 jaar eten we
  chemische geproduceert vlees en melk
  en tanken we onze auto met biologische diesel hoezo duurzaam

 • no-profile-image

  kees

  kunnen we niet gewoon melk en vlees en ander voedsel dat van nature is wordt gemaakt blijven eten dat al dat nep zooi

Of registreer je om te kunnen reageren.