Home

Achtergrond 182 x bekeken

Wageningen mag paalmonument neerzetten

Wageningen kan eindelijk het monument Vrijheidsvuur in Wageningen oprichten.

Tegenstanders van het uitschuifbare kunstwerk hebben een rechtszaak verloren over de vrijstelling die de gemeente daartoe verleende. Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter, die woensdag door de rechtbank in Arnhem werd gepubliceerd.

Het metershoge uitschuifbare koperen monument met eeuwig brandende gasvlam van kunstenaar Hanshan Roebers lijkt volgens klagers op een kruisraket, of zelfs een penis. Het kunstwerk kreeg in de volksmond de naam Paal van Bernhard. De in 2004 overleden prins nam op Bevrijdingsdag altijd het défilé af op het plein. Plannen om het monument op het 5 Mei Plein in Wageningen te zetten, raakten van de baan na te veel weerstand. De plek waarvoor nu vrijstelling is verleend, grenst aan het 5 Mei Plein.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.