Home

Achtergrond 226 x bekeken

Waar toeleveranciers winnen,verliezen afnemers

Na een moeizaam begin is de beurskoers in Amsterdam in navolging van andere Europese beurzen deze week toch gestegen.

Volgens technische analyse van ING is de kans reëel dat de koers verder stijgt naar een nieuw hoogtepunt voor dit jaar. Het vertrouwen komt deels voort uit de sterke euro. De vreugde zal volgens ING geen lang leven beschoren zijn.

De invloed van de agrarische grondstofmarkten op agribusiness aandelen blijft groot. Vorige week stegen termijncontracten tarwe in Chicago nog 10 procent in waarde, maar daalde de maisprijs toen bleek dat het Amerikaanse landbouwministerie de maisvoorraad plots veel groter dan eerder inschatte.

Voor vleesbedrijven bestaat een flink deel van de kosten uit voer, en betekent een lagere prijs voor granen lagere kosten. Deze week zijn graanprijzen echter weer wat aangetrokken met een beursdaling voor vleesconcerns Smithfield Foods, JBS en Tyson Foods tot gevolg, en een stijging voor toeleverende bedrijven.

De beurskoers van Yara International steeg in Oslo begin deze week naar het hoogste niveau in twee jaar. Omdat de prijs voor granen en sojabonen is gestegen, lijken boeren op meer koopkracht af te stevenen, wat zich vertaalt in een grotere afzet van kunstmest. De afgelopen maand verhoogde Yara International de prijzen voor kunstmest op basis van stikstof in Europa. Bij een mogelijke overname van Potash Corp door BHP Billiton zouden bedrijfsonderdelen van Potash Corp moeten worden verkocht. Yara International heeft volgens analisten het geld zijn toch al dominante positie dan te versterken.

Het aandeel Monsanto kreeg ondersteuning vanuit onverwachte hoek. De Bill & Melinda Gates Foundation investeert miljoenen in de producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed uit Missouri. Het bedrijf heeft in Zuid-Amerika toelatingen voor nieuwe genetische modificeerde variëteiten verkregen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.