Home

Achtergrond 406 x bekeken 17 reacties

WNF: overconsumptie vraagt om extra planeten

Als de wereldwijde consumptie de komende 40 jaar niet afneemt, zijn in 2050 bijna drie planeten nodig om de wereldbevolking te onderhouden.

Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het Living Planet Report dat woensdag gepresenteerd wordt.

Volgens het WNF wordt sinds de jaren 70 jaarlijks meer hout uit bossen gekapt dan er teruggroeit en worden elk jaar meer vissen uit de oceaan gevist dan er worden geboren. In 2007 had de aarde anderhalf jaar nodig om de natuurlijke reserves aan te vullen die de mens in een jaar tijd opgebruikte. ”Als we de aarde vergelijken met een jaarsalaris, dan hebben we in september ons hele loon voor dat jaar al gespendeerd”, zei WNF-directeur Johan van de Gronden daarover.

Vooral arme landen met een rijke natuur lijden onder de wereldwijde consumptie. Volgens de ’Living Planet Index’ van het WNF is de rijkdom aan tropische soorten sinds 1970 met 60 procent gedaald. Door grootschalige houtkap verdwijnen leefgebieden en natuurlijke hulpbronnen van dieren, maar ook die van inheemse volken.

Om ervoor te zorgen dat de wereld in 2050 niet twee planeten hoeft te koloniseren, stelde het WNF vier milieuvriendelijke maatregelen op voor een Nederlandse bijdrage aan het afwentelen van dat onheilspellende scenario.

Ten eerste zou Nederland zich meer moeten toeleggen op de ontwikkeling en export van schone technologie. Met de ontwikkeling van schone technologie dringt Nederland de uitstoot van broeikasgassen terug, creëert het banen en versterkt het de kenniseconomie.

Ten tweede stelt het WNF een verandering van het consumptiepatroon van de Nederlander voor. Die zou bijvoorbeeld eens een verantwoord gevangen vis kunnen eten in plaats van een lap vlees.

Ten derde breekt het WNF een lans voor bewustzijn van de waarde van de natuur. Wat is bijvoorbeeld de economische waarde van een bij, die zorgt voor de verspreiding van stuifmeel in de fruitteelt?

Ten slotte doet Nederland er volgens het rapport goed aan duurzame productie en handel te stimuleren om zo de toevoer van grondstoffen te waarborgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Er werd tweemaal achtereen aandacht aan die verkwisting besteed Han. Vrijdagavond in 'Altijd Wat' en zaterdagavond in "Kassa". Het is vreselijk om te zien wat er allemaal aan hooggekwalificeerd en al dan niet vacuum verpakt of vers voedsel en dranken wordt weggesmeten door de supermarktketens. Maar gek genoeg gooien ook marktkooplui veel verse groenten en fruit weg. Dat is allemaal feitelijk te schandalig voor woorden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt gelijk Han, maar helaas worden mensen met een gezonde kijk op deze materie op een ronduit schandalige manier verketterd. Ik zeg ook al jarenlang dat er zo rap mogelijk gestopt moet worden met het op kunstmatige wijze in leven houden van honderden miljoenen kansarmen in achtergebleven uithoeken van de wereld. Die bevolkingsconcentraties konden domweg alleen maar ontstaat door de benepen kolonisatie-, uitbuitings- en kersteningsmoraal van voorgaande generaties, die liever een miljoen nieuwe zieltjes voor plantagewerk, zending en kerk 'fokten' dan stil te staan bij de erbarmelijke toekomstperspectieven voor steeds meer mensen. Continenten als Afrika en grote delen van Azië lenen zich qua klimaat en bodemstructuur absoluut niet om op selfsupportingsbasis grote menselijke populaties te voeden. Laat in die gebieden dus door Moeder Natuur de boel weer genormaliseerd worden en laten wij stoppen met op gigaschaal kostbaar voedsel in bodemloze kraters te smijten. Dat klinkt wellicht hard en meedogenloos, maar is het dan veel béter om keer op keer steeds omvangrijker populaties te moeten zien sterven? Want op zijn Hollands gezegd: iedere korrel rijst die wordt verscheept naar zo'n hongergebied wordt meteen omgezet in een nieuwe wereldburger. Die ook weer een steentje zal gaan bijdragen aan het nog onleefbaarder worden van Moeder Aarde. En dat is een Feit!

 • no-profile-image

  Hans

  Het WNF adviseert om af en toe verantwoord gevangen vis te eten. Belachelijk!!! Dierenbeulen zijn het!! Criminelen van het ergste soort.

  Stel nou dat die vis in het net zit, en er breekt brand uit, vele slachtoffers zijn er al gevallen. Ik vind dat als je vis vangt, je ook moet zorgen voor goede brandbeveiliging. lnders ben je als Vis-industrieel mede dood door schuld, als er brand uitbreekt, zeg maar.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Is er leven op Pluto?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Burger, ik heb het niet over valse sentimenten, maar over het voortbestaan van de aarde en haar bewoners. Er wordt daarvoor al sinds de Club van Rome gewaarschuwd, maar er wordt categorisch niet naar geluisterd. Inmiddels is de wereldbevolking onverantwoord gegroeid tot bijna 7 miljard mensen: merendeels straatarm, ondervoed en ook vanuit humanitair oogpunt volkomen kansloos. Het wachten is nog slechts op een allesvernietigende ramp en de final countdown is allang begonnen. Om het tij te keren zal het evenwicht tussen bevolkingscijfers en secundaire voorwaarden als de wiedeweerga genormaliseerd moeten worden. En dat is helemaal onmogelijk als er nog steeds wordt doorgegaan met dezelfde activiteiten waardoor de boel juist uit de klauwen getippeld is! Ik maak me daarover grote zorgen, maar ben nooit te beroerd om de dingen bij hun naam te noemen. Want ik ben geen Struisvogel!

 • no-profile-image

  burger

  Spotvogel, dat klinkt niet alleen hard en meedogenloos, dat is het ook. Het zal je partner of kinderen maar zijn die creperen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hans, volgens mij ben jij ingehuurd om de zaak te stangen!

 • no-profile-image

  down under

  Burger, pas heb ik nog een documantaire gezien welke gemaakt was door, de alom geroemde, Sir David Attenborough. Kern van zijn betoog: als we met z'n alle leven als een gemiddelde Amerikaan is er plek voor zo'n 1.5 mld mensen (europeaanen een kleine 5 mld) maar gaan we op de toer van Ruwandesen dan is er plek voor 18 mld! Zeg het maar welke levens standaard wil jij je aanmeten? Han, en ik geeft het niet graag toe, maar ook Spotvogel hebben het bij het recht eind. Daarbij wil ik nog maals benadrukken dat een consumptiepatroon aangaande voedsel onzinnig is immers als men niets doet aan de explosieve bevolkingsgroei dan is een, zei het zeer efficiente (al dan niet plantaardige) voedselproductieketen te gevoelig voor extreme weersuitingen (droogte, watersnoden en al wat dies meer zij), veroorzaakt door de vermeende opwarming van de aarde welke in hooge mate door het verstoken van fosiele brandstoffen wordt veroorzaakt. Ergo niet de voedselconsumptie maar de grondstoffen consumptie vorm het grootste gevaar voor de mensheid. Ik zeg bewust de mensheid want de aarde overleeft dit akkefietje wel, het heeft namelijk wel voor hetere vuren gestaan zoals komeet inslagen en uitbarstingen van super vulkanen, waarna het leven zich verder evolueerde. Kortom WNF slaat de plank compleet mis met dit soort links pappen en nat houden.

 • no-profile-image

  gert

  Daarom willen ze in Nederland zo graag polders onder water zetten

 • no-profile-image

  Han

  Mij bekruipt steeds meer het gevoel, dat de zgn. wetenschappers ons gerust stellen met een beetje schoner en beetje meer fair traide etc. >redt< de wereld het wel en zal de hele wereld bevolking op een economisch en sociaal hoger plan komen. Niemand durft te zeggen dat de aarde een beperkte ruimte heeft voor gewervelde dieren inclusief de mens en grondstoffen. Willen organisaties als WNF de kleine en grote dieren sparen incl. flore en fauna , zal er een rem moeten komen op de groei van de >homo sapiens<. Deze laatste is nl. instaat de hele aardbol leeg te vreten en denkt dat er dan nog steeds economische groei voor al die miljarden mensen mogelijk is en de dieren in alle rust kunnen >overleven< en de delfstoffen eindeloos uit de bodem komen in ongekende hoeveelheden. Helaas hier heeft rond 1970 de >Club van Rome< het hoofd over gebogen en kwam tot de conclusie dat de voorraden eindig zijn en hooguit de zon tot in lengte van jaren energie naar de aarde zal sturen. Energie zonder grondstoffen is niet genoeg om te (over) leven.

 • no-profile-image

  burger

  Oke hamstra moeten we dan op dezelfde voet verder gaan? Gewoon doorgaan met oerwoud kappen? Oceanen leegvissen? Zeg jij het eens.

 • no-profile-image

  burger

  Han, dé oorzaak is inderdaad overbevolking. Alleen hoe zet je hier in een rem op? En stel dat je bevolkingsgroei niet kan laten afnemen, wat doe je dan? Probeer je dan toch regenwoud te besparen, verantwoorde visserij te promoten, mensen bewust te maken? Of doe je helemaal niets? Het wnf probeert met man en macht de wereldbol te redden. Gelukkig dat er idealisme bestaat, anders zou het er nu (nog) een stuk minder rooskleurig uitzien.

 • no-profile-image

  gert

  In Oeganda krijgt elke vrouw gemiddeld 7 kinderen en wordt binnen 30 jaar al het bos gekapt voor brandhout,dat schiet ook lekker op

 • no-profile-image

  Han

  Gisteravond documentaire gezien over >hoeveel< (> 20 %) eten er in de afval container verdwijnt. Oorzaak overproductie om schappen ten allen tijde vol te hebben, eind data en schrik niet weg gooien goede etenswaar omdat de vorm (komkommer, aardappel) niet voldoet aan de eis gesteld door de winkel ketens. Waarom 120 % tomaten telen als er maar 100 % verkocht >mag< worden volgens de inkopers van de retailler?? Is een niet exact ronde tomaat ongezonder dan een onregelmatig gevormde?? Is een aardappel met groeischuur ongezond om te eten of een dikker aardappel dan de door de retailler gewenste maat en model? In deze documentaire werd nog eens aangegeven hoeveel voedsel (vis, vlees, groente etc.) na bereiken van de groothandels markt nooit de winkel bereikt. Als we naast de vernieitging van deze voedsl hoeveelheid de benodigde energie incalculeren die nodig waren om het product op de markt te brengen, dan zal bij eventuele vergisting er maar een fractie van de benodigde energie terug komen. Welk een verkwisitng is deze handels politiek (altijd overvloed) binnen de retail schakel. De conclusie zou kunnen zijn >vrije markt werking< voor voedsel productie is >uit den boze< en leidt tot enorme armoede bij de producenten en een niet te bevatten verkwisting van grondstoffen.

 • no-profile-image

  burger

  Het WNF schrijft een genuanceerd stuk en iemand denkt leuk te zijn. Geeft echt het niveau aan van anonieme schrijver.

 • no-profile-image

  a hamstra

  En dan Holland , honderden vierkante kilometers natuur/bos er bij in het dichtst
  bevolkte land.met grote over productie
  van voedsel.
  WNF loopt 30 jaar achter in de tijd.
  Achterlijk links volk.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Down under, jij mag blijven. In Brabant, in Ruanda of écht Down Under, dat doet er niet toe. Zie het maar als een mutiple choice! Maar met links of rechts heeft dit andermaal geen hout van doen. Want beide kerken hadden en hebben hun ontluisterend aandeel in de overbevolking van grote delen van de aarde. En dit in de ware betekenis des woords!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.