Home

Achtergrond

Vrij baan voor verdrag biodiversiteit

Het was een race tegen de klok, maar de afgevaardigden van meer dan 190 landen op de VN-top in het Japanse Nagoya kwamen vrijdagavond tegen middernacht (lokale tijd) toch tot een nieuw verdrag over biodiversiteit.

Op de laatste dag van de twee weken durende top over de bescherming van soortenrijkdom werd op het laatste nippertje het belangrijkste obstakel weggenomen.

De deelnemers waren het de afgelopen dagen steeds al eens over de intentie van het nieuwe verdrag. Alle partijen lieten weten zich te scharen achter het doel om het uitsterven van plant- en diersoorten in de komende jaren te voorkomen. De manier waarop dat moet gaan gebeuren leidde echter tot veel gesteggel.

Vooral het zogeheten ABS-protocol was een heikel punt. Dit protocol moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de winst die wordt gemaakt op producten uit bijvoorbeeld het regenwoud. Veelal wordt genetisch materiaal van planten en dieren gebruikt in productieprocessen van bedrijven die ook de winst opstrijken.

Met het protocol moet nu een einde komen aan deze 'bio-piraterij'. Ondernemingen en rijke landen die gebruik willen maken van genetisch materiaal uit bijzondere natuurgebieden, zullen daarvoor gaan betalen. Deze afspraak zou arme landen in de toekomst miljarden op kunnen gaan leveren.

Vooral Brazilië is tevreden met het aannemen van het ABS-protocol. Deze opkomende economie hield de onderhandelingen de laatste uren in de houdgreep doordat het land niet in wilde stemmen met het totale strategische plan als het ABS-protocol niet zou worden aangenomen. Veel landen wilden dit liever niet, omdat er nog haken en ogen aan het plan zitten. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk of inheemse bewoners ook meedelen in de winst die aan een land wordt uitgekeerd.

Over de meeste andere punten uit het strategische plan waren de afgevaardigden het sneller eens. Zo zullen vispopulaties beschermd gaan worden, worden grote gebieden op het land en in het water beschermd en zal een einde worden gemaakt aan subsidies aan bedrijven die de natuur verwoesten. Over deze punten zal in de nacht nog doorgepraat worden in Nagoya, maar de verwachting is dat zich geen problemen meer zullen voordoen.

Op de top zijn echter geen afspraken gemaakt over handhaving van de afspraken. De deelnemers hebben beloofd om ,,dringend actie te ondernemen'' om het verlies aan soortenrijkdom voor 2020 een halt toe te roepen. Sancties voor wie dat niet doet, zijn niet afgesproken.

En dat is nu precies waar de pijn zit, volgens het Wereld Natuur Fonds. "Het is verdrietig dat we bij zulke goede afspraken geen controlemiddelen hebben'', aldus een woordvoerster. ,,Verder vinden we het erg jammer dat de VS weer niet meedoen. Wel zijn we blij dat landen als India en China zijn aangehaakt.''

In 2002 spraken de betrokken landen al af om voor 2010 het verlies aan biodiversiteit "aanzienlijk'' terug te dringen. Omdat dit doel bij lange na niet werd gehaald, was de top in Nagoya nodig. Nu wederom afspraken zijn gemaakt zonder dat er handhavingsmechanismes in werking zijn gesteld, blijft de vraag of het wel haalbaar is om voor 2020 een einde te maken aan het verlies van soortenrijkdom.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.