Home

Achtergrond 323 x bekeken 17 reacties

'Vluchtgedrag Rutte met Hedwigepolder'

Voorstanders van ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland hebben gisteren hard uitgehaald naar premier Mark Rutte.

Die zei woensdag dat het kabinet blijft zoeken naar alternatieven voor het onder water zetten van de polder. Vluchtgedrag, noemde voorzitter Leen Harpe van de Statenfractie van GroenLinks de opmerkingen van de premier. GroenLinks is de enige partij die voor ontpoldering is.

Rutte zei in de Tweede Kamer dat hij zich houdt aan het verdrag over het uitdiepen van de Westerschelde dat voorziet in natuurcompensatie. In dat verdrag staat dat de betrokkenen bij elkaar te rade kunnen gaan als er nieuwe inzichten zijn, aldus Rutte.

Volgens Harpe is daarvan geen sprake. "In het verdrag staat niets over nieuwe inzichten. Er staat glashard dat in de Hedwigepolder moet worden ontpolderd.''

Harpe zegt boos en teleurgesteld te zijn. "Dit kweekt alleen maar valse hoop bij tegenstanders van ontpoldering.'' Ook de Zeeuwse Milieu Federatie is boos. Een woordvoerster zei dat alle alternatieven nu al drie keer zijn onderzocht. ,,Uit alle onderzoeken komt dat ontpolderen het beste plan is. Veel vertraging kan ervoor zorgen dat de natuur helemaal niet meer kan worden hersteld en dat zou wel heel wrang zijn. Wij zijn bang dat Rutte het hele proces alleen maar vertraagt.''

Tegenstanders van ontpoldering zijn hoopvol. De Zeeuwse gedeputeerde Frans Hamelink hoopt dat gesprekken tussen Rutte en de Vlaamse minister Kris Peeters uitmonden in groen licht voor onderzoek naar het zogeheten Waterschapsalternatief. Dat houdt de aanleg van schorren in de Westerschelde in.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  de belgen zijn alleen geïnteresseerd in verdieping van de geul, verder niks. Die andere fanfare is er bij verzonnen omdat diverse 'milieu'organisaties momentum zagen er 'iets' door te drukken, wat dan vervolgens even snel als 'regelgeving' gepresenteerd is. Koud kunstje om dat, als netto betaler, in Brussel even te herstellen, want die interesseren zich hier werkelijk geen ene reet voor. Ondertussen, desnoods met een noodverordening, direct aan de gang met die verdieping.

 • no-profile-image

  geen boer

  nou dan draaien we die regelgeving terug, of, mocht dat lang duren, gaan we heel creatief om met de interpretatie daarvan. Waar een wil is is een weg, en we moeten woord houden t.o.v. de belgen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ geen boer: wist je dat de premier van Belgie er van baalt dat Nederland niet het plan van ontpoldering van de Hedwigepolder gaat uitvoeren. Als we woord willen houden t.o.v. de Belgen, dan moeten we de Westerschelde uitdiepen en de natuurcompensatie uitvoeren.
  Als Rutte zichzelf te kakken wil zetten dan moet hij jouw voorstel uitvoeren en aan de Europese commissie voorleggen om de bestaande regelgeving terug te draaien. Daar is namelijk geen enkele aanleiding voor.

 • no-profile-image

  Jeroen

  De verdieping van de geul vind plaats in een (europees) beschermd natuurgebied en daarvoor moet gecompenseerd worden indien de verdieping negatieve effecten op de natuurwaarden heeft. Geen compensatie betekent geen verdieping, dus voor de Belgen is dit ook relevant. Wat ter discussie staat is waar en hoe die compensatie moet plaatsvinden, want dat er compensatie moet plaatsvinden is allang vastgesteld door zowel Rutte als de premier van Belgie.

 • no-profile-image

  Han

  Het zorgelijk dat er mensen in de politiek aktief zijn die het uit produktie nemen van goede landbouwgronden ondersteunen of zelf willen vergoten. Op de eerste plaats pleegt men wandaden tegen menselijkheid. Er zijn op deze aarde nog vele miljoenen mensen die dagelijks honger lijden, ook al is de bijdrage klein, er is een ieder geval meer voedsel. Ook plegen de voorstanders wandaden tegen de natuur. Je mag er vanuit gaan dat door kennis en vakmanschap er op deze gronden in Nederland 3 maal zoveel produkt wordt geproduceerd dan in ontwikkelings landen. Daarom wil ik graag de stelling hier neerleggen dat het uit produktie nemen van drie honderd ha goede zeeuwse grond er 900 ha amazone gebied in Brazilie vernietigd moet worden om dezelfde voedselproduktie te bewerkstelligen. Het derde punt van zorg is: waar halen de voorstanders van dit soort plannen het recht vandaan om een zoete cultuur om te zetten in een zoute cultuur. Dit is in mijn beleving het toepassen van NATUURGENOCIDE. Waarom moeten dieren die geen overlevings kans hebben in een zoutwater cultuur een tragische dood sterven. Alleen om de zogenaamde natuurvrienden hun speeltje moeten hebben.
  Dus drie redenen om deze plannen nooit tot uitvoer te brengen:

  1-wandaden tegen de menselijkheid
  2-wandaden tegen de natuur
  3-voorkomen van natuurgenocide
  grt Han

 • no-profile-image

  Jeroen

  Europese regelgeving stelt dat de natuurwaarden die verloren gaan door het uitdiepen van de Westerschelde gecompenseerd dienen te worden. Dit is overgenomen in de nationale wetgeving van Nederland.

 • no-profile-image

  Leen

  Met het verdiepen van de Westerschelde kan en meer water, dus meer vis, in. En daarmee stijgt de natuurwaarde al. Hoef je niet nóg eens te compenseren door te ontpolderen. Logisch toch!

 • no-profile-image

  zeeuws

  Snap niet wat iemand uit limburg zich met ontpoldering in zeeland te bemoeien heeft. Dat ze die ontpoldering dan ook maar in limburg uitvoeren om de Maas meer ruimte te geven.

 • no-profile-image

  denk na

  Ik heb geen idee hoe je nu per saldo kunt ontpolderen als je die Schelde gewoon verdiept. Die bagger moet toch ergens heen? Dus simpel, ontpolderen is sowieso niet aan de orde. Gewoon een dijk aanleggen en die bagger erin kieperen. Of moeten we die bagger soms naar Mozambique verschepen of zo?

 • no-profile-image

  geen boer

  Premier Rutte: rug rechthouden! U zult dit soort verhalen voortdurend horen: dit kan niet meer teruggedraaid worden, en dat kan niet meer, etc etc. Hoezo kan niet meer teruggedraaid worden? Gewoon volgens de overeenkomst met de Belgen de Schelde uitdiepen en verder kan de boel gewoon blijven zo het is, géén probleem.

 • no-profile-image

  zeeuw

  de westershelde dempen met dat stelletje voorstanders

 • no-profile-image

  Henk

  Linkse politiek / Rechtse politiek. Ik vind dat de burgers / inwoners van de polder het laatste beslissende woord moeten krijgen. Als die ruimte word geboden alleen dan is de politiek geloofwaardig!!! Niet diegene met de grootste ( bek ).!!

 • no-profile-image

  Realist

  Goed zo Rutten, en composeren waarvoor. Die linkse willen alles verwaarlozen en geld zien!

 • no-profile-image

  koetje

  Heeft België een premier dan?Volgens mij nog niet eens een regering.

 • no-profile-image

  pum

  de belgen zijn heel creatief alles kan aan gepast worden,als die vaargeul maar dieper word,dan kan de polder de polder blijven.

 • no-profile-image

  P Snoek

  Die Jeroen, die heeft ook nog steeds iets van de ordnung die moes sein. Kom 'ns vaker buiten de deur, dan leer je nog wat.

 • no-profile-image

  Ton

  Jeroen uit Limburg, je hebt blijkbaar gevoel! In Limburg zijn veel boeren waaronder veel melkveehouders, verjagen van hun grond, voor de Maaswerken. Nu is het een onkruidlandschap geworden. De economie een deuk op gelopen en de boeren worden op elkaar gedrukt, met als gevolg, hoge kosten! Wat is het voordeel voor de waterhuidhouding, waar het toch omging, 0,0. Zo gaat het met al die projecten, om zaken gerealiseerd te krijgen, moeten ze natuurclubs tevreden houden. Dit allemaal over de ruggen van de boer en tuinders! En maar roepen dat ze het moeten doen voor het nageslacht. Maar het enigste wat ze doen is alles vernielen en een berg geld over de balk smijten, en zeker niets opbouwen!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.