Home

Achtergrond

Vleesbedrijven geconfronteerd met hoge voerprijzen

Europese beurzen reageerden deze week positief op sterke cijfers uit Duitsland.

Zowel de maakindustrie als dienstensector rapporteren een toename in activiteit, en de regering verwacht dat de groei op jaarbasis uitkomt op 3,4 procent. Waar China wellicht groeimotor voor de wereld is, lijkt Duitsland in Europa deze rol op zich te nemen. Wat minder positief voor de beurs is dat de Chinese centrale bank de rente verhoogd heeft, waardoor de groei afremt van 10 naar 9,6 procent.

De markt voor agrarische grondstoffen was ook deze week invloedrijk. De prijs van sojabonen steeg op de termijnmarkt in Chicago tot het hoogste niveau in 14 maanden. Eind vorige week steeg de prijs van granen nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw bovendien de mais-oogstverwachting negatief bijstelde. Dat is goed voor toeleveranciers omdat veel boeren meer te besteden zullen hebben.

Monsanto zag de beurskoers vrijdag dan ook stijgen met bijna 5 procent. De groei van concurrent Syngenta is wat minder uitbundig. De beurskoers van trekkerfabrikanten kreeg extra ondersteuning door sterke cijfers voor Lindsay, een producent van irrigatiesystemen. De beurskoers van Case New Holland is sinds een dieptepunt in juli bijna 90 procent gestegen.

Voor vleesbedrijven vertalen duurder graan en soja zich in hogere voerkosten. Omdat de consumentenmarkt in de VS versterkt, bleef de schade voor de Amerikaanse firma’s Smithfield Foods en Tyson Foods beperkt. De adviseurs van BMO Capital verhoogden zelfs hun koersdoel voor Smithfield nadat topman Larry Pope bekendmaakte de schuld te willen terugbrengen van 2,1 tot 1,4 miljard euro (3 tot 2 miljard dollar). De Braziliaanse vleesgigant JBS heeft het moeilijker door de gestegen waarde van de Braziliaanse munteenheid real ten opzichte van de dollar. Die maakt Braziliaans vlees voor exportbestemmingen minder voordelig.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.