Home

Achtergrond 1 reactie

Vion wil snelle groei verwerkt product

Vleesconcern Vion wil in krap vijf jaar tijd van 60 terug naar maximaal 30 procent bulkvlees.

Dit zegt topman Uwe Tillmann in een gesprek met het Financieele Dagblad. Het aandeel bewerkt vlees moet in dezelfde tijd omhoog van 30 naar 40 procent van de totale omzet en het aandeel gemaksvoeding moet omhoog van 10 naar 30 procent. Dit is de kern van de strategie 2010-2015.

Het bedrijf heeft nu de gewenste omvang om een stevige partij te kunnen zijn voor de Europese supermarkten en andere afnemers van vlees. Echt grote overnames, zoals gedurende het tijdperk Van Doorn en Lammers, worden niet meer voorzien, licht een woordvoerder toe.

Daarbij wordt nadrukkelijk niet uitgesloten dat af en toe toch een bedrijf bij wordt gekocht, zoals afgelopen zomer gebeurde met de restanten van het failliete Weyl. Vion kreeg daarmee een fabriek met technisch hoogwaardige installaties in handen.

De grootste nadruk zal de komende jaren echter liggen op het leveren van meer toegevoegde waarde: het verder uitsnijden en bewerken van het vlees. Dat proces zal het snelst verlopen op de Britse markt, maar ook in Nederland en Duitsland krijgt dat veel aandacht.

Behalve in de vleesbe- en verwerking wordt de komende jaren ook fors geïnvesteerd in de divisie Ingredients. Dit betreft de veredeling van slachtbijproducten, productie van huisdiervoeding, eiwitten, geneesmiddelen en energie. Tillman ziet daar internationaal gezien grote kansen en een groei die waarschijnlijk groter is dan in de vleesverwerking. Met name in China en Zuid-Amerika doet Vion goede zaken met de ingrediënten.

Het concern is op dit moment in gesprek met de banken over een herfinanciering van 900 miljoen euro aan langlopende schulden.
Tillmann verwacht dat de nettowinst over dit jaar iets hoger uitkomt dan de 62 miljoen euro over 2009, vooral dankzij de betere economische situatie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    de hogere winst over de rug van de boer
    vion moet zich schamen

Of registreer je om te kunnen reageren.