Home

Achtergrond 1 reactie

Vingerwijzing

Het begon zo bemoedigend. Al op de tweede pagina van zijn regeringsverklaring roemde Mark Rutte gisteren de land- en tuinbouw.

De agrarische sector is en blijft een speerpunt van Nederland, aldus de premier tijdens zijn vuurdoop in de Tweede Kamer. Die uitspraak past in de koers die het nieuwe kabinet heeft ingezet, waarbij economie boven ecologie wordt geplaatst. De recente brief van staatssecretaris Henk Bleker aan de provincies, over het schrappen van de robuuste verbindingszones, is daar vooralsnog het meest concrete gevolg van.

Vandaag sloeg Rutte echter even een andere toon aan. In een debatje met Femke Halsema (Groenlinks) liet hij zich ontvallen de verdovingsmethoden voor varkens en kippen gruwelijk te vinden. Ook toen hij erop werd gewezen dat het gaat om wettelijk toegestane praktijken bleef hij bij zijn standpunt.

Hoe moet die uitspraak worden gewogen? Eerder heeft Rutte zich laten ontvallen kritisch ten opzichte van de intensieve veehouderij te staan. In dat licht lijkt de opmerking niet een eenmalige uitglijder. Toch betekent dit nog niet dat het kabinet de sector ongunstig is gezind. Wel is het een vingerwijzing dat ook onder rechts de land- en tuinbouw een kritisch houding van de overheid mag verwachten.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    paul

    Rutte gaat natuurlijk niet over landbouw, dat zijn verhagen en bleker, en brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.