Home

Achtergrond 20 reacties

Verzet leden tegen voorstel quantumtoeslag

Het voorstel van het Friesland Campina-bestuur voor aanpassing van de quantumtoeslagen neemt niet alle tegenstanders van de toeslagen de wind uit de zeilen. Dit blijkt uit reacties van leden.

Een groep uit het district Achterhoek-Liemers rond de melkveehouders Henk Winkelhorst en Gert Eeltink heeft een tegenvoorstel gelanceerd. Daarin houden zij vast aan hun voorstel om de quotumtoeslag helemaal af te schaffen. Wel moet volgens hen elk bedrijf 960 euro per jaar aan vaste kosten betalen plus een jaarlijks bedrag aan overige kosten, afhankelijk van de geleverde hoeveelheid melk.

Als er toch een quantumtoeslag blijft, dan willen Winkelhorst en Eeltink dat kleine bedrijven meer worden ontzien. Ze denken dit te bereiken door het maximum aan vaste kosten voor bedrijven kleiner dan 200.000 kilo melk niet te zetten op 1 euro per 100 kilo melk, maar op 50 cent per 100 kilo.

Het bestuursvoorstel vinden Winkelhorst en Eeltink te weinig coöperatief, omdat het bedrijven boven de 700.000 kilo melk nog steeds extra bevoordeelt en de kosten voor kleine bedrijven te sterk verhoogt. Melkveehouder Henk Voskuilen in Hoogland bij Amersfoort is ook kritisch over het bestuursvoorstel. Hij zou ook het liefst de quantumtoeslag helemaal zien verdwijnen. Voskuilen is ook niet te spreken over de late verzending van het bestuursvoorstel. "Het bestuur heeft het hele jaar kunnen broeden op onze voorstellen en maakt goed een week voor het begin van de districtsvergaderingen zijn plannen bekend. Wij hebben vervolgens nog maar kort de tijd om daar over na te denken. Dat is niet zoals het moet."

Ook Eeltink plaatst kanttekeningen. "Wij moeten heel snel reageren en ook nog eens voor elkaar zien te krijgen dat mensen in andere districten onze voorstellen ook te zien krijgen. Het bestuur heeft onlangs een heel pakket voorstellen op de post gedaan. Ik vraag me af of iedereen alles al wel heeft gelezen. Straks in de districtsvergaderingen moet iedereen binnen een half uurtje toch zijn mening geven."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  ik vraag me wel af, als de quantumtoeslag wordt verminderd, waarom dan de de heffingen verhoogd moeten worden?

 • no-profile-image

  spotmelker

  Reken eens uit waar de toeslag van betaald word en zie dan in dat de coop de kleine leverancier nooit zover kan korten om de grote zijn toeslag te betalen, m.a.w. het is een sigaar uit eigen doos. Vreemd dat velen daar zo op kicken. Bij afschaffing zal een grote leverancier merken dat de prijs minder daalt dan de huidige quantumtoeslag.

 • no-profile-image

  koetje

  Zo is dat eerlijk thuis,na 2 boeren met ieder 15000liter kun je mooi afladen bij een kleinere boer met 5 a 6 ton melk.Er is niks efficiënter dan een volle auto te lossen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Melkveehouder ui Dongeradeel, die laatste zin:" Bovendien hebben de grotere bedrijven vaak meer schulden en dus ook meer baat bij een kwantumtoeslag"slaat natuurlijk nergens op. Het gaat hier om de coöperatieve gedachte en het argument dan vertrekken de grote naar een andere fabriek, is bijna niet meer hard te maken.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Mee eens jos dan ook toeslag op het leveren van hoge gehaltes ik lever nu met ruim 4% eiwit en 4,8 vet dus geen water wat er vervoert word daar is dus minder ruimte voor nodig in diezelfde tankwagen om dat te vervoeren! En bij kleinere leveranties blijf ik steeds vol houden dat die heel mooi passen om een wagen vol te laden en nie een beetje bij laden en weer terug later op de dag zoals hier gebeurt!! Als er geen kleine boeren meer zijn valt het NIET mee om het af te passen om een tankwagen mooi vol te laten rijden richting fabriek!! Daar is toch ook veel winst mee te halen dus WEG met die toeslag zou dus andersom moeten!!!!

 • no-profile-image

  jos

  haha, ja, dan ook boeren waar ze wel eens uit laden extra toeslag geven, want dat past ook mooi.
  je hebt gelijk dat kleine leveranties in de rit de melkwagen mooi af kunnen vullen. maar andersom is ook zo: 1 boer van 15000 liter staan ze maar een kwartier, met aan- en afkoppelen erbij 20 minuten. 1 van 5000 liter staan ze ook al gauw 10 minuten.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Gelijk heb je Boerin. Ook hier houdt het financieel niet over ook al zijn we klein. Zo'n quantumtoeslag is meer dan welkom.

 • no-profile-image

  koetje

  Sinds we van de ene fusie in de andere zijn gemanoeuvreerd is de coöperatieve gedachte gedaald tot onder het nulpunt.Groot versus klein,intensief versus
  extensief.Verdeel en heers werkt nog altijd zeer effectief.

 • no-profile-image

  willem

  helemaal afschaffen die quantumtoeslag, geef de weidemelk maar wat extra voor de inzet en behoud van het imago.

 • no-profile-image

  freek

  waarom heet het een coop? betekent dit niet dat alle kosten van de opbrengste gaan en dan eerlijk verdeelt worden onder de boeren die leveren. waarom niet gewoon een netto prijs want het lijkt erop dat die melkprijs een beetje word opgepoest door een brutto bedrag te vermelden en dan kortingen te heffen naderhand. het enige wat hiermee word berijkt is dat de consument word laten gedacht dat de melk prijs hoger is dan hij werkelijk is

 • no-profile-image

  Erik

  Waar kan ik een schadeclaim indienen?

  In onze groei begrotingen hebben wij met die toeslag gerekend. Als deze weg valt. Kunnen wij dan de gemiste inkomsten claimen?

 • no-profile-image

  jos

  als ze het nou gewoon zo laten? k ben er net aan gewend.
  Cooperatief of niet, het gaat er uiteindelijk om dat je de kosten daar neer legt waar je ze maakt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Laat alles maar gewoon bij het oude, ik ben er ook net aan gewend. Met het nieuwe voorstel verandert er weinig, behalve dan dat de grotere veehouders er op achteruit gaan qua kwantumtoeslag. Dit zijn vaak wel de bedrijven waar het meest efficient geladen wordt. Bovendien hebben de grotere bedrijven vaak meer schulden en dus ook meer baat bij een kwantumtoeslag.

 • no-profile-image

  raar maar waar

  Waarom heeft niemand het ooit over de bulkkorting van bv de Agrifirm en wel altijd over de kwantumkorting.
  Beide zijn zeer terecht en vergelijkbaar.
  Laat alles bij het oude !!
  Anders trekt de markt het vanzelf recht

 • no-profile-image

  v. winden

  Eigenlijk wordt er van de kleindere bedrijven geld weg gehaald t.b. h. voor de grote bedrijven. Laat campina een duidelijke kosten berekening maken ten opzichten van 100000 lieter naar 4000000 lieter.

 • no-profile-image

  Realist

  Afschaffen! Gewoon de kosten per kg. melk berekenen. Daaruit blijkt al snel dat de grootste leverantie de laagste kosten heeft. Het is toch een cooperatie, samenwerken en kosten leggen waar die liggen. Daarmee proberen een zo hoog mogelijke opbrengstprijs voor de melk te halen. Dit voor iedere melkveehouder. Maar helaas zo blijkt het niet te werken. Het is een sprookje waar nog velen in geloven!

 • no-profile-image

  rtl

  Wat mij opvalt, telkens weer in deze discusie, is dat er geroepen wordt dat de kosten daar gelegt moeten worden waar ze gemaakt worden, zonder dat er over de hoogte van deze kosten wordt gesproken. uiteraard onderschrijf ik deze stelling maar: Vraag aan het hoofdbestuur/direktie tijdens (of beter nog voor) de leden bijeenkomsten wat de kosten van het RMO-vervoer exact zijn. Als ze met een eerlijk en open antwoordt komen, dat zal deze discusie een snelle dood sterven en de quantumtoeslag per onmiddelijke ingang afgeschaft worden. de RMO-transportkosten bedragen gemiddeld namenlijk niet meer dan ongeveer 0.7 ct/kg. Hoe wil/kan een organisatie als CampinaFriesland dan nog een quantumtoeslag (op coöperatievegrondslag) in de benenhouden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als ze nu de quantumtoeslag eens gewoon zo laten zoals het is, dat willen die groten toch graag, maar dan ook eens fors meer gaan betalen voor weidemelk, en deze toeslag weg halen bij boeren die de koeien binnen houden ook over de geleverde liters melk dan kunnen we nog een mooie duit vangen, laat een ander dan maar stoer 15000 liter in 3 dagen leveren!!

 • no-profile-image

  klein is fijn

  Met wie doet u als veehouder het liefst zaken? Met 1 of 10 voerleveranciers, 1 of 10 dierenartsen, 1 of 10 KI-verenigingen? Het schaakt gewoon makkelijker met minder leveranciers, bij de melkafnemer werkt dat net zo. Samen hebben jullie er als boeren voor gezorgd dat alle kleine coöperaties opgekrast zijn, nu gaan de boeren de zelfde weg en quantumtoeslag helpt daarbij.

 • no-profile-image

  koetje

  twee keer aan en af koppelen op hetzelfde adres vindt ik niet efficiënt,maar als we met minutenzifterij beginnen is het einde zoek.Bij de ene boer rijden ze mooi vooruit het erf op,bij de ander moeten ze het hele eind achteruit,duurt ook langer.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.