Home

Achtergrond

Verwerking knolselderij eerder op gang

Loonbedrijf Van de Velde uit het Zeeuwse Noordwelle schoont knolselderij voor de verwerkende industrie.

De oogst en verwerking van knolselderij is dit jaar eerder begonnen dan normaal. "Er is veel vraag naar knolselderij. Door gebrek aan groente zoekt de industrie naar alternatieven. Door de slechte weersomstandigheden kunnen veel groenten pas later geoogst worden of zijn oogsten mislukt", zegt Jan van de Velde. De knolselderij-oogst is dit jaar al in september begonnen. "De prijs en de kwaliteit is goed. De hectare-opbrengst is door de vroege oogst wel wat lager." Het loonbedrijf heeft door de vele regenval in Zeeland tijd om de knolselderij te schonen. "Het heeft hier zoveel geregend dat we op het land niet aan de slag kunnen", aldus Van de Velde. Foto Anton Dingemanse

Innovatoraardappelen rollen de schuur in bij akkerbouwer Folkert van der Zee in het Friese Anjum. De pootaardappelen hebben het goed gedaan, vertelt hij. "Zowel in kilo’s als kwaliteit. Bovengemiddeld zelfs. Ik weet niet waar ik ze allemaal moet bergen." De Noordoost-Friese akkerbouwer, die zelf buiten beeld op de heftruck zit, merkt op dat in zijn gebied steeds net op tijd regen is gevallen. Nog 20 van de 70 hectare moet worden gerooid, maar Van der Zee verwacht geen problemen. Foto Roelof Stroetinga

Kaasliefhebbers uit het hele land kwamen vandaag naar het Expocentrum in Houten waar het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NKKC) plaatsheeft. Zo’n 500 mensen keuren tien verschillende stukjes kaas op verschillende onderdelen. Niet het product wordt volgens de NKKC gekeurd, maar het vakmanschap van de persoon. Deelnemers zijn afkomstig uit de kaasindustrie, handel, detailhandel en aanverwante organisaties. De prijsuitreiking is op donderdag 14 oktober in Theater Gooiland in Hilversum. Foto William Hoogteyling

Een felle brand legde vanochtend een grote pluimveeschuur aan de Domeinweg in het Drentse Fluitenberg in de as. De schuur stond leeg. De blusgroepen van de brandweer uit Hoogeveen en Ruinen konden het gebouw niet meer redden, maar voorkwamen wel dat het vuur oversloeg naar twee belendende schuren voor kippen en varkens. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Foto Jacob Melissen

Een dorpeling hangt chilipeper in de zon om te drogen. Het teeltbedrijf ligt in de stad Xunhua in de noordwestelijke provincie Qinghai. Boeren in dit teeltgebied oogsten dit jaar naar verwachting 32,5 miljoen kilo chilipepers. Daarmee is het één van de belangrijkste teelten in het gebied. De pepers worden na het drogen verwerkt in een lokale fabriek. De Xunhua peper staat bekend als regionale specerij, bekend om de scherpe smaak. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.